In rugaciunea lui Ilie gasim cea de-a doua greseala pe care el facut-o:

„Destul! Acum, Doamne, ia-mi sufletul, caci nu sunt mai bun decat parintii mei” – 1 Imparati 19:4

O alta cauza a depresiei este faptul ca ne comparam cu alti oameni. Multi dintre noi am cazut in capcana unui rationament de genul: „Daca as putea fi ca si cutare sau cutare, atunci as fi fericit”.

Cand incepem sa ne comparam cu altii, ne facem rau singuri. Biblia condamna o astfel de abordare, spunandu-ne ca este gresita si daunatoare:

„Negresit, n-avem indrazneala sa ne punem alaturi sau in randul unora din aceia care se lauda singuri. Dar ei, prin faptul ca se masoara cu ei insisi si se pun alaturi ei cu ei insisi, sunt fara pricepere'” – 2 Corinteni 12:12

Nu trebuie sa ne comparam cu nimeni altcineva, pentru ca fiecare dintre noi este unic. Nu poti fi decat o singura persoana, si aceea esti tu insuti. Daca incerci sa-i imiti pe altii, sa te porti precum ei, vei cadea in depresie. Fii cinstit cu tine insuti, si fii exact cine esti tu.

Cand incepem sa ne comparam cu altii, cadem intr-o alta capcana: tindem sa ne comparam slabiciunile noastre cu punctele tari ale celorlalti. Si uitam ca, probabil, si ei pot avea slabiciuni chiar in punctele in care noi suntem puternici. Mai mult, suntem foarte autocritici si ne autocondamnam. Ne repetam mereu si mereu ceea ce ar trebui sa facem: „Ar trebui sa fiu si eu ca acea persoana. Ar trebui sa fiu in stare sa fac si eu acest lucru. Ar trebui sa fiu in stare sa actionez mai bine”. De parca biciuindu-ne verbal vom deveni mai motivati … Cicalind o persoana nu o faci sa fie mai motivata, asa cum daca te cicalesti si te critici mereu nu iti faci nici un serviciu.

One thought on “Accepta-ti unicitatea

  1. E adevarat. Si nu e cazul sa ne comparam nici cu noi insine in ideea de a evalua capacitatile noastre de acum in functie de cele anterioare, atata timp cat cautam sa facem lucrurile in aceeasi maniera si in discutie intra factorul timp, ca uzura, modificari ale parametrilor fizici etc. Adica nu are rost sa ma astept sa fac ce am facut la 20, 25, 30 de ani la sala, de exemplu, in acelasi mod, in aceeasi perioada de timp… Lucrurile le voi face altfel acuma, daca vreau aceeasi performanta. Flexibilitatea este importanta, cunoasterea de sine, stabilirea obiectivelor in functie de situatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website