Cand am descoperit problema sotului meu, reactia mea a fost una comuna, reactia pe care orice sotie o are in astfel de situatii: am explodat. Toate frustrarile adunate urmare a faptului ca nu reusisem sa-l conving sa mergem la un doctor, care sa puna un diagnostic starilor sale de rau, sentimentele de neajutorare care ma incercau atunci cand il priveam zacand, au iesit la iveala. A durat o vreme pana cand am inteles ca problema alcoolului era mult mai profunda decat simpla placere de a bea. Mi-a fost cu atat mai greu sa-l inteleg, cu cat si eu fusesem o mare consumatoare de alcool, pentru o indelungata perioada de timp, si reusisem fara prea mult efort  sa renunt complet la bautura. De ce eu am putut sa ma las iar el nu reusea?

Atunci am inceput sa caut sa inteleg cu ce anume ne confruntam. In cautarile mele, iata ce am gasit:

„Sute de ani, alcoolul a fost „drogul” traditional din multe tari si culturi. Folosirea si acceptarea sa pe scara larga, precum si legalitatea de care s-a bucurat, au slujit pentru a masca un fapt important: alcoolul este un drog care creeaza dependenta.

In termeni medicali, alcoolul este un sedativ care reduce in mod neregulat depresiile sistemului nervos central. In termeni simpli, acesta afecteaza , in etapele progresive si usor de intuit, functiile normale ale creierului.

Consumat in cantitati mici, un pahar sau chiar mai putin, alcoolul actioneaza pe partea creierului care controleaza inhibitiile,relaxand sau restrictionand comportamentul de baza si oferindu-i consumatorului de alcool un sentiment de euforie si de bine. Aceasta eliberare de emotii de sub controlul lor normal, sau efectul de alterare a dispozitiei , face deseori ca alcoolul sa fie numit, in mod gresit, drept stimulant. De fapt, este un sedativ care incetineste intelectul si alte functii ale corpului.

In cantitati mari, alcoolul sedeaza cerebelul si actioneaza asupra mecanismului de echilibru al corpului. Consumatorul de alcool incepe sa se clatine, iar vorbirea devine incurcata. Deoarece judecata lui este serios afectata, el este de obicei inconstient de faptul ca nu mai poate merge cum trebuie – nici de faptul ca nu mai poate conduce.”

„In cantitati mari, alcoolul anesteziaza tulpina creierului, centrul de control al trupului pentru respiratie si batai ale inimii. O cincime dintr-o sticla de whisky, consumata intr-o ora, este suficienta pentru a paraliza complet tulpina creierului celor mai multi consumatori de alcool care intra astfel in coma alcoolica. In ciuda unei publicitati recente mari, acest efect letal al alcoolului ramane relativ cunoscut…”

din „Murind pentru o inghititura” – de Anderson Spickard Jr., Md & Barbara R. Thompson

Aceste randuri m-au ajutat sa privesc alcoolul cu alti ochi… Toata furia mea fusese indreptata impotriva sotului meu, acuzandu-l ca placerea lui de a bea este mai importanta decat mine sau casnicia noastra (stii cum gandim noi, femeile) , dar acum intelegeam ca alcoolul poate avea un efect devastator si ca era capabil sa controleze viata sotului meu  si implicit si  pe a mea.

5 thoughts on “Alcoolul – un „drog” legal

 1. La inceput alcoolul este un refugiu, apoi refugiul isi inchide portile peste tine si … devine temnita. In fond totul depinde de caracterul omului, cat de pregatit este sa infrunte greutatile vietii, fara sa-si ia nici un stimulent.

 2. CE SUNT ,CE AM ,CE PAR A FI
  INCREDEREA este o atitudine,adica un sistem de conceptii care ne predispune sa vedem lumea intr-un anume fel.
  Este un filtru prin care trec toate experientele noastre de viata,un filtru pe care noi,oameni il concepem inca de la primele noastre contacte dure cu realitatea.
  In cele mai multe cazuri,si frica este un filtru.
  Singurile temeri cu care ne nastem,sunt frica de cadere si reflexul de a tresari ca reactie la zgomotele puternice.Mai tirziu aflam restul–si multe dintre acele temeri sunt utile si necesare ajutindu-ne sa supravietuim in situatii periculoase.
  Ce am ?
  am tot echipamentul necesar dat de Dumnezeu pentru a birui orice frica din lumea ACEASTA,inclusiv , taia de a ne ridica dupa fiecare batalie, si a o lua de la capat.
  Ce par a fi?
  NU CONTEAZA CE PAR A FI MAI ALES, IN OCHII CELOR CARE NU AU NIMIC DE A FACE CU VIATA NOATRA, CONTEAZA SA NE GASIM IDENTITATEA IN CRISTOS

 3. probabil ai reusit sa renunti relativ usor la alcool pentru ca nu ai fost niciodata ceea se numeste sau catalogheaza ca: betiva, alcoolica sau dependenta.

  un pahar de alcool este intr-adevar un stimulent orice s-ar si ar spune altii. problema apare la al doilea, al treilea, sau dupa un consum indelungat. atunci intr-adevar incetineste intelectul dupa cum ai spus si creaza o multime de alte probleme, psihice,fizice si sociale.

  „el este de obicei inconstient de faptul ca nu mai poate merge cum trebuie” – oarecum gresit, numai un prost sau un „incepator” trece prin aceasta stare. un consumator cu state vechi de plata, „profesionist” rar va fi prins in aceasta capcana.

  daca te deranjeaza notita mea imi cer scuze, mi-am permis sa fac oarecum cateva adnotari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website