din “Cartea cea mare a Alcoolicilor Anonimi”

Ca cineva sa fie grav afectat nu este necesar sa fi baut mult timp sau in cantitatile baute de noi, ceea ce se verifica mereu, mai ales in cazul femeilor; adesea, femeile potential alcoolice devin real alcoolice si ajung in punctul fara intoarcere in doar cativa ani.  Unii bautori, care s-ar simti insultati daca ar fi numiti alcoolici, se mira de faptul ca sunt incapabili sa inceteze bautul. Noi, care cunoastem simptomele, vedem un numar mare de potentiali alcoolici in randul tinerilor.

Privind in urma, avem sentimentul ca am continuat sa bem multi ani dupa ce trecuseram de punctul pana la care puterea vointei ne-ar mai fi putut ajuta sa ne oprim. In cazul in care cineva nu este sigur daca a trecut sau nu in acea zona periculoasa, sa incerce sa se lase de baut timp de un an. Daca este alcoolic adevarat si intr-o stare avansata, are foarte putine sanse de succes. In primii ani ai bautului, noua ni s-a intamplat sa avem perioade de abstinente de un an sau mai mult, dupa care am devenit din nou, mai tarziu, bautori inraiti. Chiar daca va puteti opri pentru o perioada de timp considerabila, se poate totusi sa fiti alcoolic potential. Credem ca prea putini dintre cei pe care ii intereseaza aceasta carte pot sta nebauti timp de un an de zile. Unii se imbata chiar in ziua de dupa luarea hotararii de a nu mai bea; majoritatea o fac dupa cateva saptamani.

Pentru cei incapabili de a bea moderat, problema este cum sa inceteze complet bautul. Plecam desigur de la presupunerea ca cititorul are dorinta de a se opri. Daca o asemenea persoana va putea sau nu sa renunte la bautura pe o cale ne-spirituala, depinde de cat de mult si-a  pierdut deja din puterea de a alege daca sa bea sau nu. Multi am crezut in taria noastra de caracter si aveam o dorinta deosebit de puternica de a inceta bautul pentru totdeauna si, totusi, ne-a fost imposibil sa o facem. Derutanta trasatura a alcoolismului, asa cum il cunoastem noi, consta din totala incapacitate de a sta departe de bautura, indiferent de cat de mari ar fi nevoia sau dorinta omului in cauza.

Ce fel de ganduri domina alcoolicul care repeta de multe ori experimentul fatal al primului pahar? Prietenii, care tocmai au avut o discutie cu el dupa betia care l-a dus la divort sau la faliment, raman perplecsi cand il vad intrand direct intr-un local cu bautura. Oare de ce o face? Ce se petrece in capul lui?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website