„In vreme ce simptomele timpurii ale dependentei de alcool reprezinta tipare de comportament, nu trece mult si alcoolicul incepe sa plateasca un pret fizic pentru dependenta sa. Simptomele fizice timpurii includ transpiratii in timpul noptii, stare de voma matinala, diaree, gastrita (inflamatie a peretilor stomacului), tremuraturi ale mainilor, un ficat usor marit sau sensibil, iar la barbati impotenta.In mod frecvent, alcoolicul se trezeste cu rani inexplicabile sau arsuri de tigara pe trup.

Pe masura ce dependenta alcoolicului progreseaza, problemele lui fizice devin tot mai serioase. Fata lui devine congestionata, nasul lui poate deveni inflamat si marit,  palmele se pot inrosi („maini de om bolnav de ficat”)  si poate suferi de orice alt tip de complicatii medicale : hipertensiune, ulcere, pancreatita, boli de inima, ciroza, cedarea rinichilor, cancer esofagian, anemie, tuberculoza, deteriorarea ireparabila a creierului. La barbati, afectarea ficatului cauzata de consumul de alcool poate creste nivelele de estrogen. Drept rezultat, testiculele lor se micsoreaza, pieptul creste si pot pierde pentru totdeauna abilitatea de a ejacula. Atat pentru barbati cat si pentru femei, o lista completa de probleme medicale cauzate de consumul de alcool cuprinde un rezumat a tot ceea ce se poate intampla rau in organismul uman.

In stadiile finale ale dependentei, sistemul nervos central al alcoolicului s-a adaptat prezentei constante a alcoolului. Daca nivelul de alcool din sangele lui scade in mod neasteptat, el experimenteaza simptome cauzate de retragere: puls ridicat, dureri mari de cap, tremuraturi (involuntare ale capului, ale membrelor si ale limbii), iar in cele mai serioase cazuri: delirium tremens. Aceasta faza in care „vezi elefanti roz”, in ciuda reputatiei ei pline de umor, este un fenomen de cosmar care ucide un numar tulburator de victime. Alcoolicul este torturat la nivelul mintii de creierului lui otravit, care functioneaza gresit, iar tipatul lui necontrolat este profund deranjant chiar pentru cei mai experimentati membrii ai corpului medical …

Afectarea definitiva a creierului

In ultimele faze ale dependentei, alcoolicul sufera afectiuni definitive ale creierului. Anii de consum masiv de alcool deposedeaza trupul de rezerva de tiamina, o vitamina esentiala pentru cresterea si mentinerea tesutului nervos, iar creierul alcoolicului incepe sa se micsoreze. Pe masura ce creierul scade in dimensiune, ventriculele care iriga creierul cu fluid spinal se dilata pentru a umple spatiul gol. Rezultatul poarta numele de  „apa la creier”.”

din: „Murind pentru o inghititura” de Anderson Spickard Jr., Md & Barbara R. Thompson

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website