• Sindromul compensarii. Partenerii de casnicie care in copilarie au fost nedreptatiti, fie din cauza razboiului, a loviturilor date de soarta familiei, a mortii unor rude, a unei purtari necorespunzatoare a celor din jur, sau din alte cauze, dezvolta adeseori anumite trasaturi de compensare a nedreptatii suferite prin intermediul copiilor sau a partenerului de viata. Daca aceasta trasatura este dominanta, viitorul partener de viata va fi ales din acest punct de vedere.

Pentru ca stilul de viata al bautorului si stilul de viata compensator sa se completeze reciproc perfect, bautorul dezvolta tendinta de pedepsire, pentru a determina partenerul sa depuna o activitate de compensare sporita. ” Pacientul M. (35 ani) traia pana la internarea in clinica, cu parinti lui. Toata viata, scopul lui a fost de a fi un baiat cuminte, placut, saritor, pentru a obtine ingrijire integrala … Pacientul indrazneste doar indirect sa-si manifeste dorinta de independenta, prin bautura, aratandu-le parintilor: ‘ Intodeauna a trebuit sa fac ce ati vrut voi; acum vedeti rezultatul, acum am ajuns alcoolic’. Alcoolul a devenit un instrument de pedeapsa” – Helge Fester – Watltzing

  • Sindromul binefacatorului. Numerosi parteneri de casnicie nedependenti sunt optimisti, cu o atitudine pozitiva fata de viata si dornici de fapte mari. Inca din copilarie sunt obisnuiti sa infrunte si sa invinga greutatile. Caracterul netemator si energic, care entuziasmeaza, gaseste recunoastere prin cucerirea si incurajarea celor slabi, lipsiti de initiativa si tematori. Ei au incredere in sine si au nevoie de opusii lor, care sunt fascinati de optimismul si increderea lor nemarginita. Acesti binefacatori se simt deosebit de flatati si au o reactie de satisfactie cand cei slabi si lipsiti de initiativa admira modul lor de viata. Din nou avem de a face cu o „colaborare” perfecta intre soti. Cand in sfera de activitate a binefacatorului, cel slab se dovedeste a fi alcoolic, dependentul foloseste slabiciunile sale pentru a-si impinge binefacatorul spre noi si noi incurajari. Din jocul tragic al acestor soti face parte si faptul ca cel optimist si descurcaret isi epuizeaza intr-o zi toate fortele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website