Cine nu isi intelege motivele reale devine cu usurinta un „ajutator”  fatal. El aluneca intr-o complicitate care il face pe dependent si mai dependent  si care ii sporeste nenorocirea.

Urmatoarele scopuri ale vietii, dorinte si motive neintelese pot provoca comportamentul complice al partenerilor de casnicie, al parintilor, fratilor, prietenilor si camarazilor:

  • Sindromul ajutatorului. Un partener de casnicie care preia functia de ajutator si se simte bine – fara sa recunoasca – in acest rol, cladeste o complicitate cu dependentul. Ajutatorul se simte iubit cand realizeaza ceva, cand intervine afectuos si prietenos pentru altii.
  • Necesitatea de a fi confirmat. Cine a suferit un deficit de recunoastere si confirmare in copilarie incearca prin grija, atentie, sentimente materne si intelegere sa primeasca recunostinta si bunavointa. Pentru aceasta nu este insa nevoie de un om neajutorat, care sa declanseze intregul mecanism de daruire.
  • Virtutea demna de admirat. Nu sunt putini cei care simt nevoia irezistibila de a se evidentia printr-un caracter virtuos. ” Sotia bautorului, obiect al simpatiei si admiratiei publice datorita rezistentei si fidelitatii ei, a contribuit deseori, mai mult decat si-ar putea imagina cineva, la aceasta situatie familiala. O femeie ambitioasa si vrednica isi alege deseori un sot slab si instabil. In timp ce se mandreste cu stradania ei de a-l iubi si a-l ‘ salva’ , in realitate se lauda doar cu caracterul ei virtuos si slabiciunea lui” – Rudolf  Dreikurs
  • Sindromul martirului. Dependenta masochista de suferinta, o dependenta care profita de suferinta, este deseori intalnita in casniciile alcoolicilor.  ” Nici o putere nu este mai mare decat puterea slabiciunii! In atmosfera martiriului, ‘martirul’ demostreaza cat de brutali sunt ceilalti si cat de ‘nevinovat’ si de ‘nejutorat’ este el. Martirul este in fond un pesimist care are putin respect fata de sine si care incearca sa se inalte uitandu-se de sus la alti, subliniidu-si suferintele … Un prototip al martirului este sotia, buna ca un inger, a alcooliclui, care il priveste de pe o pozitie superioara pe sotul ei cel rau. Daca aceasta casnicie va esua, ea va gasi un alt barbat ‘inferior’, pentru a-si putea continua existenta nobila” – Edith A. Dewey. Masochismul este un simptom al unor sentimente de inferioritate accentuate. Masochistul se foloseste de cel slab si dependent pentru a se situa el insusi pe o pozitie superioara. Aspiratia spre superioaritate a masochistului nu este usor de constatat.

One thought on “Care sunt motivele complicelui?

  1. Da, se poate sa intelegi ce esti, ce faci in raport cu celalalt, sa iti intelegi motivele, totusi, ce vei face in continuare? Nu poti sa nu faci nimic. Este o cale in toate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website