Atunci cand vine vorba despre felul in care ceilalti ne trateaza din punct de vedere emotional, avem limite pana la care ne simtim in siguranta si stim ca suntem tratati in mod corect. In general, nu acceptam nici un fel de cuvant urat din partea unui strain,  putem accepta anumite stari de manie pe care un prieten le are in prezenta noastra, dar chiar si atunci, putem hotara cat de mult il vom lasa sa se apropie de noi.

Cei din preajma noastra obisnuiesc adesea sa faca diferite remarci, adesea rautacioase sau ironice, legate de infatisarea noastra, de anumite defecte pe care le avem sau de diferite lucruri pe care le facem. Daca am bariere emotionale voi putea sa ma apar si sa nu permit acestor remarci sa ma raneasca. Le pot spune: „Greutatea mea nu este ceva ce ar trebui sa te precupe”, „Culoarea parului este cea care imi place mie, si eu o port zilnic”. Ma pot proteja, punand lucrurile la punct fara a permite nimanui sa ma raneasca. Cu riscul ca acea persoana sa nu ma mai caute niciodata. Daca accept abuzul verbal din partea unei persoane, indiferent cine este acea persoana, nu voi face nimanui un serviciu. Dimpotriva, stabilirea unor bariere emotionale sanatoase poate duce la cresterea relatiei noastre.

Avem bariere spirituale. Nimeni nu ne poate impune sa ne dezvoltam un anumit fel de credinta, sa alegem o anumita cale. Putem fi indrumati, dar nu putem fi obligati sa credem intr-un anumit fel. Cresterea noastra spirituala se desavarsete in intimitatea fiintei noastre.

Avem bariere sexuale. Avem limite care ne confera siguranta si ne confirma un comportament sexual corect din partea altor persoane. Avem posibilitatea de a alege cu cine anume sa interactionam din punct de vedere sexual si pana unde sa mearga aceasta interactiune.

Avem bariere relationale. Jucam diferite roluri  – sotie, fiica, mama, colega de serviciu, lider – si pentru fiecare dintre acestea avem bariere care delimiteaza ceea ce este corect si sanatos in relatiile cu ceilalti.

Barierele aduc ordine in viata noastra.  Pe masura ce invatam sa ne consolidam aceste bariere, intelegem mai bine individualitatea noastra si relatia corecta pe care trebuie sa o avem cu cei din jurul nostru. Ele ne imputernicesc in a alege felul in care vrem sa fim tratati de ceilalti. Avand bariere bune, sanatoase, avem certitudine ca vom sti si vom putea sa ne protejam de rautatea, ignoranta si nepasarea celorlalti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website