Absenta barierelor personale este urmarea anumitor lucruri intamplate in copilarie. Acea perioada a vietii noastre este extrem de importanta pentru fiecare dintre noi. Acolo se pun bazele a ceea ce vom deveni, a felului in care vom intelege lumea.

Pentru un copil este foarte importanta atingerea. Este important ca mama sa-l ia in brate, sa-i acorde atentie, sa-i confere valoare, sa-i arate cat este o persoana foarte importanta. Imbratisarea ne ajuta sa intelegem unde incepem si unde ne terminam noi ca fiinte individuale. Ne delimiteaza barierele fizice. Absenta lor poate determina, mai tarziu, comportamente deviante. Unii devin niste singuratici, incapabili sa lase pe cineva sa vina prea aproape de ei. Reprimandu-si sentimentele, pentru ca nu vin niciodata in contact cu ele, nu vor sti cum sa se conecteze cu sentimentele altora. Altii, isi umplu propria identitate, necunoscuta de catre ei insisi, cu identitatea altora. Daca sinele nostru nu este umplut de noi insine, il vom umple cu nevoia de a fi utili, curtenitori, de a veni in intampinarea nevoilor celorlalti. Chiar si atunci cand cerintele lor nu sunt intodeauna corecte.

Abuzul, sub orice fel, manifestat mai ales in perioada copilariei, este o alta cauza a lipsei acestor bariere. In general, abuzul presupune a forta pe cineva sa faca ceva impotriva vointei sale. Indiferent de forma pe care o imbraca – abuz emotional, fizic, sexual – el va impiedica copilul sa isi manifeste propria vointa si sa isi exprime propriile sentimente, iar el se va maturiza intr-un individ incapabil sa-si delimiteze propria personalitate.

In general, un copil care creste intr-o familie disfunctionala primeste prea putin ajutor in dezvoltarea propriilor sale bariere. Ba mai mult, creste lasandu-i pe ceilalti sa ii stabileasca limitele.

Invatam despre barierele noastre din felul in care suntem tratati in copilarie. Apoi, ii invatam pe ceilalti unde sunt propriile noastre bariere si distanta pana la care suntem noi dispusi sa-i lasam sa se apropie de noi. Majoritatea oamenilor ne vor respecta granitele daca le vom indica locul in care se afla.  Insa unele situatii, va trebui chiar sa le aparam.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website