Am citit undeva ca dependenta de relatii poarta numele de codependenta.

Si, de pe propria mea piele spun, cred ca este asa. Am fost toata viata dependenta de parerea celor din jurul meu despre mine. Stima de sine si propria mea valoare cresteau sau scadeau in barometrul meu, in functie de feed-back-urile pe care le primeam de la cei din jur. M-am straduit din greu pentru a castiga iubirea si aprobarea celor din jurul meu. Ma consideram vinovata si responsabila pentru toate lucrurile care nu mergeau cum trebuie.

Mi-era teama sa fac greseli, convinsa fiind ca oamenii nu ma vor mai placea daca greseam. Imi era usor sa-mi dau seama de ce anume aveau nevoie cei din jurul meu ca sa fie fericiti, dar nu stiam de ce anume aveam eu nevoie.

Mi-a fost teama sa-mi exprim sentimentele adevarate, de teama sa nu-i supar pe cei care nu erau de acord cu mine.  Nu am fost niciodata in stare sa-mi sustin cu adevarat un punct de vedere, te teama de a nu intra in discutii contradictorii si a supara pe cineva.

Nu am stiut niciodata sa primesc, iar un compliment ma stanjenea pana la penibil. Dar, eram in stare sa daruiesc, si ma simtem mai bine atunci cand dadeam.

Ma trezeam adesea facand lucruri pe care nu as fi vrut sa le fac, doar ca sa-i pot face fericiti sau macar sa-i pot multumi pe ceilalti.

Majoritatea relatiilor mele s-au terminat in mod dureros.

Cel mai mult m-a ingrozit respingerea. Uram sa fiu singura si pentru a aduce oameni in preajma mea am fost in stare sa fac multe lucruri. Asa am ajuns o mare consumatoare de alcool, facand cinste prietenilor mei, doar pentru a-i sti in preajma mea. Stiu, ii mituiam… Dar, aveam nevoie de ei, ca sa nu mai simt singuratatea.

Sigur, daca ma uit la toate cele de mai sus, este limpede ca eram dependenta de relatii. Inca mai am ceva reminiscente, dar multumesc lui Dumnezeu, lucrurile se indreapta. Se pare ca  noi oamenii, suntem dependenti de dependenta, daca pot spune asa … Fiecare dintre noi are in centrul vietii sale un „ceva” care il controleaza. Si din pacate, acest control este, aproape intodeauna, impotriva noastra. Cu o singura exceptie: dependenta de Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website