Acolo unde exista dependenta, exista si cel putin un codependent.

Ce este un codependent? O definitie foarte generala a codependentului este aceasta: o persoana care manifesta o grija adesea exagerata, adesea inoportuna, fata de cei care depind de ea. Se poate ca persoana dependenta sa aiba dificultati emotionale, fizice sau financiare, sau dependente pe care nu este in stare  sa le depaseasca. Prin comportamentul sau, codependentul controleaza persoana aflata in nevoi, ii gaseste scuze, ii este mila de ea si , prin tot ceea ce face, va perpetua starea persoanei cu probleme,  din cauza nevoii pe care o are persoana codependenta de a se sti necesara. Iar aceasta nevoie este cea care impiedica codependentul sa faca orice schimbare  in relatia pe care  o are cu dependentul. El se simte responsabil pentru proastele algeri ale dependentului, se simte indispensabil atunci cand reuseste sa controleze viata dependentului, si ii este rusine atunci cand esueaza in a face acest lucru. Crede foarte des in promisiunea dependentului ca „este ultima data!”, chiar daca aceasta promisiune a fost incalcata deja de nenumarate ori.

Comportamentul codependent poate fi invatat inca din copilarie. El a fost adoptat din nevoia de a supravietui intr-o familie care experimenteaza mari dureri emotionale si stres, cauzate de exemplu de dependenta unui membru din familie – cum ar fi alcoolismul – sau de abuzuri sexuale, verbale sau alte tipuri de abuz  – precum neglijarea sau respingerea –  sau de o boala cronica a unui membru din familie etc.

Cateva semne si simptome ale codependentei:

– Te afli intr-o relatie foarte apropiata cu o persoana care este dependenta de anumite substante sau de un anumit comportament, sau este o persoana depresiva sau abuziva;

– Nu poti spune NU fara sa te simti mai apoi vinovat;

– Te straduiesti din greu sa ii multumesti pe cei din jurul tau, cu toate ca ei foarte rar se arata a fi multumiti;

– Opiniile critice la adresa ta te ofenseaza foarte tare;

– Pentru a evita vina si rusinea, nu iti exprimi parearea daca este contradictorie cu a celorlalti;

– Te increzi in oameni prea mult sau de loc;

– Fericirea ta depinde de fericirea celor din jurul tau, mai ales de cea a persoanelor aflate in nevoi;

– Esti adesea victima intr-o relatie incordata sau rupta;

– Ai tendinta de a generaliza situatiile;

– Te simti responabil pentru proastele alegeri ale persoanei dependente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website