Exista o mare diferenta intre religie si credinta. Atunci cand se confunda una cu alta, rezultatul este unul toxic.

Pot fi o persoana foarte religioasa, care respecta regulile impuse de o anumita structura, pot cunoaste cu mintea foarte multe lucruri … si totusi, sufletul meu sa ramana impietrit si viata mea searbada.

Uitandu-ma in jur, vazand felul in care foarte multi crestini inteleg sa isi traiasca crestinismul, ma intreb ce anume a vrut sa spuna Isus atunci cand a afirmat ca adevarul ne va face liberi. Eu nu prea vad oameni liberi in jurul meu. Ci, vad oameni supusi unor seturi de reguli si regulamente, apasati permanent de un nesfarsit sentiment de vinovatie ca au incalcat unele dintre ele. Dintre care, mare majoritate sunt gandite, enuntate si ridicate la rang de lege de niste minti umane. Vad oameni cazuti in tot soiul de dependente, oameni nesiguri, care nu stiu ca au valoare si nu stiu cat de mare este valoarea lor. Crestini care se bucura de Craciun si de Pasti, iar in rest sunt anxiosi, mohorati, ingrijorati, tristi, depresivi.

Si totusi, unde este acel adevar care elibereaza? Desigur, nu este in religie. Religia a purtat si inca poarta razboaie, religia discrimineaza, relgia condamna. Unele dintre cele mai mari atrocitati s-au intamplat in numele religiei.

Am gasit  intr-o carte extrem de interesanta –  „Cristos pe ulta evreiasca” de Richard Wurmbrand –  o afirmatie a unei tinere de 16 ani care a fost anchetata de organele de opresiune si a trebuit sa dea socoteala pentru credinta ei: „Eu Il iubesc pe Domnul Isus, si cum s-o fi numind religia asta, nu stiu”.

Adevarul care elibereaza sta in relatia de iubire cu Domnul Isus. Aceasta relatie nu are legatura cu religia si religiozitatea.  Isus nu avenit sa intemeieze o religie. Domnul Isus, prin jertfa Sa, ne-a dat dreptul la un alt fel de viata: o viata traita in libertate. Biserica pe care a intemeiat-o ar fi trebuit sa fie un instrument de lucru in mainile Sale. Din nefericire, prea adesea, este doar un instrument spre folosul si beneficiul unora. S-a institutionalizat, a facut numeroase compromisuri si ajuns pricina de indoiala, de poticnire si de renuntare la Dumnezeu.

Crestinismul  este mult mai mult decat o religie si decat o forma de evlavie. Crestinismul este un mod de viata. Atunci cand ne predam viata in intregime Creatorului ei, cand facem din Isus un model in umblarea noastra, cand traim constienti fiind de faptul ca Dumnezeu ne vede chiar si cele mai intime ganduri, cand acceptam sa onoram si sa respectam prin tot ceea ce facem si prin tot ceea ce suntem pe Cel din pricina caruia ne numim azi crestini … atunci vom fi cu adevarat liberi.

De ce am scris aceste ganduri? Ca sa te incurajez sa-L cauti pe El. El a murit pentru tine. Pentru ca viata ta sa fie una mai buna. Pentru ca eternitatea sa o petreci alaturi de El. Nu lasa pe nimeni sa-ti spuna ca nu este asa. Jertfa de pe cruce a fost pentru tine. Pentru ca ai pret in ochii Lui.

„Cereti, si vi se va da; cautati si veti gasi; bateti, si vi se va deschide. ” – Matei 7:7

One thought on “Despre religie si religiozitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website