Oamenii normali vad comportamentul irational al alcoolicului si incerca sa gaseasc  explicatii. Fara alua in seama natura adictiei, ei o explica in termenii lor rationali. Alcoolicul bea pentru ca:

– are o imagine proasta despre sine

– are un loc de munca stresant

– (zece ani mai tarziu) moartea copilului

– prieteni care-l duc la baut

– somaj sau probleme financiare

– casnicie distrusa

– copilarie grea

Alcoolicii in recuperare cunosc asta mai bine. Daca mergem la o intalnire deschisa cu vorbitori a Alcoolicilor Anonimi vom auzi un adevar simplu : ALCOOLICII BEAU PENTRU CA SUNT ALCOOLICI.  De sigur, bautul excesiv a putut fi declnsat de tot felul de probleme, dar adevarul arata mai de graba asa: prietenii care te duc la rele, casnicia distrusa, proasta imagine de sine si problemele financiare sunt rezultate si nu cauze ale bautului.  (Toata lumea poate avea traume, dar numai alcoolcii se imbata ani de zile din cauza unei probleme!) Bautul repetat, obsesiv si impulsiv de astazi este urmare a dependentei de astazi! Asa cum spun unii membrii AA: „Nu exista motive de baut, doar scuze.”

Constatam ca una dintre caracteristicile cele mai accentuate ale alcoolicului este comportamentul iresponsabil. Un alcoolic nu devine astinent pana nu vrea el, si trebuie sa-si recunoasca responsabilitatea in acest proces. Aceia care il apara de consecinte sunt in realitate intretinatorii dependentei, privandu-l astfel de o sansa de recuperare.

Haideti sa ne oprim din incercarea de a repara ireparabilul – trecutul oribil, prezentul stresant – prin simpatie nepotrivita, interventii psihiatrice sau alte metode. Atunci cand alcoolicul vine acasa tarziu cu scuza ca „s-a oprit pentru cateva paharele dupa o zi grea de munca” putem inceta intretinerea situatiei lui prin replica blanda: Nu, ai baut pentru ca esti legat de alcool si ai nevoie de ajutor pentru ca sa te opresti. Haideti sa incercam! E un fulger de realitate.

Iar realitatea este cea care va ajuta alcoolicul sa ajunga la tratament pentru a se lasa de baut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website