Unul dintre comportamentele nesanatoase pe care noi codependentii le exersam din belsug este cel al salvatorului. Ce face un „veritabil” salvator? Protejeaza alcoolicul de confruntarea cu propriile sale responsabilitati. Actioneaza ca o bariera protectoare, aparand alcoolicul de consecintele actiunilor sale. Plateste facturile, rezolva problemele sale legale, ii scuza comportamentul in fata celorlalti, intervine in conflictul dependentului cu angajatii sai, cu sefii sau cu profesorii sau cu alte autoritati.

Noi codependentii lasam impresia unor persoane extraordinare, gata oricand sa ofere o mana de ajutor. Cine poate sa ne acuze de ceva rau? In comparatie cu comportamentul alcoolicului, chiar parem a fi niste sfinti. Realitatea este ca nu se afla nimic sfant in acest dans al codependentei. Dimpotriva. Intarzie procesul de recupare si prelungeste faza de negare a dependentului.

Toata aceasta grija  obsesiva ca lucrurile sa decurga bine, in ciuda comportamentului celui dependent, nu face decat sa ne epuizeze, sa ne umple de frustrari, sa ne transforme in niste martiri. Si sa prelungeasca delirul.

Si are sens. Daca eu nu voi fi niciodata confruntata cu consecintele actiunilor mele, ce sens are sa imi doresc sa schimb ceva? Imi este dificil sa iau o astfel de decizie chiar  fiind  treaza si lucida. Cat de dificil ii este alcoolicului care, in dependenta lui profita de fiecare posibilitate de a-si continua consumul, sa ia decizia de a schimba ceva in viata lui daca niciodata nu ajunge sa stea fata in fata cu urmarile faptelor sale … ?!

Stiu cat este de greu sa ne luam mana de pe el. Cat de aspru ne judecam pe noi insine la gandul de a-l lasa sa zaca adormit in propria sa voma. Cat de multa cruzime vedem in noi insine la gandul de a chema politia si a-l reclama pentru abuzuri fizice. Cum adica sa nu-i ducem ceva de mancare fiului alcoolic care nu munceste dar isi bea lucrurile din casa? Adica … sa moara de foame? E greu. Dar, trebuie sa invatam ca de foarte multe ori iubirea cere masuri drastice. Trebuie sa invatam sa facem ceea ce este corect.

Daca ne vom juca in continuare de-a salvatorul, nu il vom salva pe alcoolic.  Ii vom batatori drumul spre prabusirea totala.

Foarte multe lucruri merg prost in viata noastra, in familia noastra, in societatea in care traim pentru atat de simplul si totusi, extrem de importantul fapt: nu exista consecinte ale actiunilor noastre si ale celor din jurul nostru. Adesea, aceste consecinte nu sunt de loc placute, confortabile. Ne straduim sa fugim de ele. Dar ceea ce se intampla in lipsa lor prelungeste boala si adanceste durerea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website