Cum de a ajuns Ilie in depresie? Cum de ajungem in acel loc sumbru? Cum ajung eu de fiecare data? Ca si Ilie, m-am lasat tarata in cateva jocuri ale mintii mele.

3. Ilie, cand a vazut lucrul acesta, s-a sculat si a plecat, ca sa-si scape viata. A ajuns la Beer-Seba, care tine de Iuda, si si-a lasat slujitorul acolo.

4. El s-a dus in pustiu unde, dupa un drum de o zi, a sezut sub un ienupar si dorea sa moara …  – 1 Imparati 19

Ilie spunea, prin aceasta atitudine a sa: „Destul, Doamne! Imi ajunge! Eu incerc sa te slujesc pe tine si uite ce mi se intampla! Nu merita sa mai incerc! Renunt!”

Eu imi spun : „Gata! M-am saturat! Asta nu este viata! M-am saturat de tot si de toate! Asta nu este familie  … asta nu este job … astia nu sunt prieteni … Nu mai vreau sa mai am de-a face cu numeni si cu nimic! „

Asa se intampla cand ajung sa ma concentrez mai mult asupra a ceea ce simt decat asupra realitatii in care traiesc. Este usor sa vad totul in negru atunci cand sunt deprimata si sa las emotiile negative sa-mi deformeze realitatea. Ilie a simtit ca a dat gres din cauza unui incident care l-a infricosat. „Sunt asa de las … acum ce am rezolvat daca am fugit? ” Pentru ca a simtit ca este un ratat, el a presupus ca asa este in realitate … adica un ratat. Pentru ca un anumit lucru nu mi-a iesit cum am dorit, pot spune despre mine ca nu sunt in stare de nimic. Ca toate lucrurile merg prost. Ca nimeni nu ma intelege. Ca nimanui nu-i pasa. Si am tendinta de a generaliza, punand amprenta emotiei mele negative asupra a tot si toate.

Acesta este un rationament emotional destructiv. Un rationament care spune: daca asa simt, trebuie sa fie adevarat. De fapt, sentimentele sunt adesea inselatoare. Ele nu sunt niste date concrete, dupa care imi pot ghida cu adevarat viata. Nu le pot acorda prea mult incredere. Dar, daca ma concetrez asupra lor, atunci am facut un pas zdravan spre depresie.

Nu-l simt intodeauna aproape pe Dumnezeu, dar asta nu inseamna ca El este departe de mine. Nu ma simt crestina in fiecare clipa, dar asta nu inseamna ca nu sunt. Daca am facut o greseala, nu inseamna ca mi-am ratat intreaga viata. Cu totii facem greseli. Singurul lucru care conteaza este imi recunosc greseala si sa vad ce pot invata din ea, ca sa nu o mai repet. Daca am esuat intr-o anumita privinta, nu inseamna ca sunt o ratata si ca viata mea nu mai are insemnatate.

Majoritatea psihologilor considera ca unul dintre secretele sanatatii este marturisirea propriilor sentimente. Sa-mi deschid inima. Dar, nu este totul, pentru ca nu ma pot baza pe sentimente, pe emotii. Echilibrul interior vine nu din pastrarea unei legaturi intime cu emotiile noastre, ci din contactul permanent cu adevarul, pentru ca adevarul este cel care elibereaza.

 32. veti cunoaste adevarul, si adevarul va va face slobozi – Ioan 8

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website