Evitam adesea schimbarile pentru ca ne este teama de necunoscut. Poate ca am mai auzit expresia: „Singurul lucru de care ar trebui sa ne fie frica este chiar frica – si poate si bau-bau”. In mod ironic, este chiar bau-bau cel care se opune schimbarii noastre. Ni se face frica de lucrurile pe care nu le cunoastem.

Ne agatam adesea de ceea ce cunoastem, chiar daca nu suntem multumiti de situatie. Frica ne tine pe loc, desi singurul mod in care putem invinge frica este sa facem exact lucrul acela de care ne este frica.

Frica este o forta. Destructiva, are in ea insasi foarte multa putere. Si, daca aceasta forta scapa de sub controlul nostru ea poate fi devastatoare. Ce poate face frica cuibarita in viata noastra:

– Frica atrage dupa ea si mai multa frica. Poate ca aceasta este cea mai insiduoasa trasatura a fricii: se exacerbeaza singura. Cu toate ca doar rare ori, lucrurile de care ne este frica, chiar se intampla.

– Frica paralizeaza. Ne impiedica sa actionam. Ne tine legati de o anumita situatie.

– Frica ne slabeste. Frica si anxietatea sunt emotii care ne slabesc. Ele sunt dobanzi platite in avans pentru niste datorii pe care nu le vom face niciodata. Submineaza increderea in noi, in cei din jurul nostru si in Dumnezeu.

– Frica este o risipa de energie. Ea face ca „lupul sa para mai mare decat este in realitate” – spune un vechi proverb german. Din acest motiv, atunci cand ne lasam dominati de frica, cheltuim mult mai multa energie decat ar trebui. Cum? Adesea avitam sa facem lucruri care nu ar putea nici cum sa ne raneasca. Sau, cheltuim energie fabuland despre solutii la probleme care nu vor aparea niciodata. Si, in mod ironic, ceea ce a inceput printr-o banala teama, a ajuns sa fie deja o problema reala, pentru ca ne risipim energiile pe dorinte si nu le folosim in a face ceva concret.

– Frica ne impiedica pe noi si pe altii sa ne atingem potentialul maxim. Frica ne jefuieste de potentialul pe care il avem. Ne face mai mici decat suntem cu adevarat. Una dintre cele mai stupide greseli pe care le facem este aceea ca ne temem mereu sa nu facem vreo greseala. Ramanem intr-o zona de confort. Se poate sa ne simtim in siguranta, dar nu vom fi niodata ceea ce am putea fi cu adevarat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website