„Lucrurile sunt fie albe fie negre, fie rele fie bune. Trebuie sa fi perfect sau esti un ratat. Nu exista cale de mijloc.”

Mi-a fost foarte greu sa accept existenta griurilor. Am trait cea mai mare parte a vietii mele avand convingerea ca am dreptate in toate lucrurile si ca cine nu accepta modul meu de a vedea lucrurile … greseste. M-am simtit de foarte multe ori singura si neinteleasa. Si mi se parea extrem de ciudat faptul ca oamenii pot vedea si gandi un anumit lucru in atat de multe feluri, si fiecare diferit de celalalt. Atunci cand parerea cuiva era diferita de a mea, ma simteam ranita si respinsa …

Mi-am petrecut copilaria si tineretea in incercari disperate de a multumi un om care este si acum un vesnic nemultumit: tatal meu. Toate incercarile mele de a smulge de pe buzele lui un cuvant de apreciere m-au transformat intr-o persoana plina de zel si dornica de a face lucrurile perfect. Si, daca ceva nu-mi iesea perfect, ma simteam mizerabil iar valoarea mea in proprii mei ochi scadea sub cote alarmante.

Perfectionismul a fost unul dintre marii mei dusmani. Acum stiu. Atunci nu stiam. Aveam convingerea ca lucrurile nu trebuiesc facute decat perfect, sau de loc. Si pentru ca de multe ori „simteam” ca nu sunt destul de bine pregatita pentru a face un lucru, renuntam sa il mai fac. Am pierdut atat de multe si de mult in viata mea, pentru ca nu am avut curajul sa incep sa fac un lucru in care ar fi urmat sa ma perfectionez prin repetitie.

Povara perfectionismului m-a urmat si in casnicie. Acum, cand ma uit in urma si am intelegerea acestor lucruri, imi dau seama cat de multe presiune am pus asupra sotului meu prin acest comportament pe care l-am avut. Si asupra celor din preajma mea. Este foarte greu sa multumesti pe cineva care cere lucruri perfecte, comportamente perfecte, conversatii perfecte, atitudini perfecte chiar si numai de la propria persoana.  Pentru ca, desi eram convinsa ca sunt drastica numai cu mine insami, transmiteam acest mesaj al perfectiunii si celor din jur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website