Pielea este un exemplu foarte simplu de granita fizica. Granitele emotionale si relationale sunt mai putin evidente, dar ele sunt cel putin la fel de importante.

Daca pielea, granita trupului meu, sufera o zgarietura, organismul imi va fi mult mai vulnerabil in fata infectiilor. Daca barierele emotionale sau relationale sunt zgariate, atunci sunt mult mai expusa ranilor. Ele pot fi  incalcate de diferitele actiuni negandite sau intruzive ale celor din jur.

Ca orice alt gard, aceste granite au nevoie sa fie intretinute. Unii oameni sunt precum iedera. Se straduiesc in continuu sa se catere pe sau peste limitele noastre. Devine obositor, dar daca vom lasa acesti oameni sa faca parte in continuare din viata noastra, va trebui sa ne curatam mereu gradina de acest comportament catarator, si sa aruncam afara buruienile.

Cum arata aceste granite? Sunt rigide? Daca am un astfel de zid care sa ma apere de atacurile celorlalti, voi respinge atunci si complimentele?

Granitele pot avea marimi si forme adaptabile. Ele pot fi rigide ca un zid de caramizi sau flexibile ca o punga de plastic, pot fi impenetrabile precum un scut construit din plumb sau permeabile precum gardurile din plasa. Unele granite sunt transparente, altele sunt opace. Ele pot fi plasate la o distanta atat de mare incat nimeni nu poate sa-si dea seama ce anume se afla in dincolo de ele,  sau atat de apropiate incat putem fi gasiti la o lungime de brat distanta.

Sanatatea noastra emotionala este strans legata de santatea granitelor noastre emotionale. Daca am crescut intr-o familie disfunctionala, invatarea acestor granite este una dintre cele mai dificle lucruri pe care le putem face. Ne ameninta vechea noastra metoda de supravietuire. Dar, cu timpul, incepem sa intelegem necesitatea acestor granite si lucrurile se schimba in bine. Incepem sa ne vedem ca niste persoane diferentiate de cei din jurul nostru, totusi nu foarte indepartate, si daca ne pastram aceste granite intacte vom avea un anumit sentiment de bine. Granitele clare, intacte ne fac sa ne simtim bine. Granitele sanatoase sunt suficient de flexibile iar noi stim exact ce are voie sa treaca dincoace de ele si ce trebuie sa lasam in afara lor. Putem hotara sa excludem rautatea si ostilitatea si sa dam voie bunatatii, amabilitatii si abordarilor pozitive.

Unde sunt granitele tale? Ti le cunsoti? Ai despre tine sentimentul unicitatii? Stii unde „te termini”? Unde „incepe celalalt” ? Te simti confortabil in interiorul granitelor tale?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website