Imi este usor acum sa  realizez in ce haos am trait.  Din lista de actiuni din ultimele trei posturi, am „exersat” 90% din ele. Mai putin cele in care e vorba despre copii – pentru ca nu avem copii.

Cand le parcurg acum, inteleg ca nu puteam avea rezultatele pe care mi le doream cu un asa comportament haotic si contradictoriu. Nici eu nu m-as fi putut lua in serios, dara’minte sotul meu. Nici eu nu as fi putut conta pe mine. Sigur, atunci cand eram in mijlocul lucrurilor, mi-a fost foarte greu sa ma rup de mine si sa ma uit la mine … Si nu era nimeni in masura, in jurul meu, sa-mi explice cat de aiurea faceam ceea ce faceam. Poate ca as fi scurtat perioada comportamentului meu bolnav, daca as fi avut cu cine sa stau de vorba despre aceste lucruri.

Mai inteleg acum ca haosul a fost intarit de faptul ca incercam sa schimb lucrurile care nu erau sub controlul meu. Am folosit manipularea si santajul de orice fel, convinsa fiind ca ii voi gasi „butonul” pe care trebuie sa apas si astfel sotul meu sa ceara ajutor. Bineinteles ca nu l-am gasit, iar situatiile erau uneori cumplit de dureroase. Eram convinsa ca imi sta in putere si ca era de datoria mea sa imping muntii, daca ei nu vor sa se miste de buna voie. Iar ei, parca se opuneau din adins, ca a-mi faca viata mai grea. Cu cat incercam mai tare sa-mi impun voia si sa-i cer sotului meu sa faca ceea ce eu vreau, adica sa renunte la a mai bea, cu atat rezistenta lui era mai mare si disperarea mea mai adanca.

Este vital, pentru noi codependentii, sa intelegem ca nu putem schimba alcoolicul si nu putem schimba circumstantele. Numai Dumnezeu poate schimba un om. Numai Dumnezeu poate schimba circumstantele. Dar, putem sa ne schimbam pe noi insine. Putem accepta , pentru inceput, ca nu toate lucrurile sunt sub controlul nostru, dar  … noi suntem sub controlul nostru, al deciziilor pe care le luam.

Sigur, asta nu inseamna sa renuntam la dorinta puternica de a ne vedea iubirea vindecata de boala alcoolismului. Nu inseamna sa plecam, lasandu-l prada mortii incete. Dar, cat de inteligenti trebuie sa fim ca sa intelegem in cele din urma ca nu putem repeta la nesfarsit un anumit comportament si sa avem speranta de a avea rezultate diferite.

Pentru ca in universul acesta totul functioneaza pe principiul actiunii si reactiunii, daca vreau sa am rezultate diferite trebuie sa actionez diferit. De aceea, trebuie ca eu sa ma schimb, sa fac altceva decat ceea ce am facut pana acum, daca vreau raspunsuri diferite de la sotul meu. Si, este un bun prilej de a ne schimba concentrarea atentiei din afara noastra spre interiorul nostru, spre lucrurile pe care le avem noi de rezolvat in noi. Vom descoperi ca avem multa treaba de facut. Eu pot spune despre mine, cea de acum, ca sunt foarte diferita de cea care am fost atunci cand m-am casatorit. In bine. Sunt multe lucruri din mine pe care le-am rezolvat, sunt multe la care lucrez inca, dar daca nu as fi trecut prin aceasta experienta, nu mi-as fi pus niciodata problema ca pot si ca trebuie sa devin tot ceea ce pot fi mai bun, ceea ce Dumnezeu a planuit pentru mine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website