„Multi alcoolici au momente cand functioneaza normal, nu isi pierd niciodata luciditatea, dar, cu toate acestea, nu isi aduc aminte unde au fost si nici ce au facut. Aceasta amnezie indusa pe cale chimica se numeste intunecarea memoriei. Au fost tinute predici, s-au efectuat zboruri transcontinentale, s-au realizat operatii pe cord si au fost executate operatiuni militare de catre oameni care nu-si aduc deloc aminte de experienta lor…

Mecanismul fizic exact al intunecarii memoriei unui alcoolic este necunoscut, dar este posibil sa fie legat de efectul daunator al alcoolului asupra procesului delicat de stocare a memoriei pe termen lung si pe termen scurt. Intervalul de timp acoperit de o pierdere de memorie poate fi de minute – sau de luni. O alcoolica, avand functia de director executiv al unei ramuri al unui mare trust, a petrecut o saptamana intr-un centru de conventii, consumand bauturi alcoolice si conducand tranzactii financiare la nivel inalt. S-a intors la biroul ei de acasa, ca sa descopere ca nu avea nici o amintire legata de vreuna din intelegerile pe care le incheiase. Un alt pacient, profesor de facultate, mai are doar o mana de amintiri din ultimii douazeci de ani din viata sa. Memoria sa pe termen scurt era grav afectata si nu mai putea urma nici cele mai simple indicatii asupra directiei de mers.

… Cu sanatatea si personalitatea deteriorate, cu slujba sa in primejdie, si cu relatiile aproape ruinate, alcoolicul are nevoie disperata de ajutor. Cu toate acestea, desi pare ciudat, cu cat mai lunga este dependenta sa si cu cat mai mare este pretul pe care il plateste alcoolicul pentru faptul ca bea, cu atat este mai putin capabil sa se vada pe sine insusi ca un om bolnav.”

din: „Murind pentru o inghititura” de Anderson Spickard Jr., MD & Barbara R. Thompson

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website