Am fost si eu prinsa in aceste jocuri. Eu il consideram pe el vinovat pentru situatia in care ne aflam, inclusiv pentru starile mele emotionale, iar el folosea, toate afirmatiile pe care le faceam, ca sa-si justifice consumul. Si, in loc sa ma opresc,  dadeam si pe mai departe apa la moara. Intretineam, fara a fi constienta de acest lucru, prin aceasta avalansa de acuzatii, alcoolismul sotului meu.

Un astfel de joc il prezinta Reinhold Ruthe cam asa:

Dependentul: – Beau pentru ca tu te certi cu mine tot timpul! Codependentul: – Ma cert tot timpul cu tine pentru ca tu bei!

Dependentul: – Beau pentru ca tu te-ai departat atat de mult de mine! Codependentul: – M-am departat atat de mult de tine, pentru ca tu bei atat de mult!

Dependentul: – Beau pentru ca tu incerci din rasputeri sa ma controlezi! Codependentul: – Incerc sa te controlez pentru ca tu bei atat de mult!

Dependentul: – Beau pentru ca tu asculti atat de mult de copii! Codependentul: – Ascult de copii pentru ca tu bei atat de mult!

Dependentul: – Beau pentru ca tu tii mai mult la parintii tai! Codependentul: – Tin mai mult la parintii mei pentru ca tu bei!

Dependentul: – Beau pentru ca tu ma lasi atat de singur!    Codependentul: – Te las singur pentru ca tu bei!

Oricat de indreptatita ma simtem sa-i arunc astfel de acuze, nu intelegeam ca ele erau departe de a rezolva situatia, ba dimpotriva, erau o mare provocare pentru intretinerea jocului.

Am inteles cu greu cercul vicios care se crease. Am inteles cu greu ca trebuie sa tac daca nu pot spune ceva care sa nu-l atace direct pe sotul meu. Am inteles cu greu ca, daca vreau sa schimb ceva, trebuie sa incep sa schimb in mine.

9 thoughts on “Jocurile de interactiune intre dependent si codependent

 1. Cred ca ma repet: actiune… nu reactie la ce face partenerul sau partenera. De aceea, apreciez ce ai facut. Dar nu cred ca fara Dumnezeu ai fi reusit. Ca, de altfel, orice pe lumea asta. E greu, e foarte greu sa te confrunti in primul rand cu tine.
  Majoritatea reactioneaza si agraveaza situatia, pornesc si intretin scandaluri, fiecare sustinandu-si dreptul de a fi revoltat. Apoi, ce?
  Trebuie sa stii ce vrei… Altfel se duce totul de rapa.

 2. Nu, nu as fi reusit fara Dumnezeu … Doar El mi-a dat taria de a merge mai departe … Doar El mi-a aratat care este alegerea corecta … De aceea exista acest blog, pentru ca prin el vreau sa depun marturie a faptului ca daca stam aproape de El, putem face „totul prin Isus Hristos care ne intareste”.

 3. Corect, dar cred ca acest blog ar trebui sa fie mai mult decat o marturie… fata de care fiecare isi scrie parerea, comentariul. Ar trebui sa fie un loc unde fiecare persoana care are ceva de spus, de… „pus jos” sa poata face asa ceva. E mai usor sa te deschizi fata de un strain de multe ori, altfel risti sa traiesti apoi printre oameni care te judeca…
  Si poate chiar poti sa primesti o idee, un cuvant bun pt cazul tau, daca este vreunul.

 4. Si eu imi doresc ca acest blog sa devina mai mult decat o marturie. Imi doresc ca oamenii sa inceapa sa vorbeasca despre o astfel de problema … Tacerea ne tine incatusati si neputinciosi … Sunt lucruri pentru care nu trebuie sa ne fie rusine sau sa tinem cont de ce vor spune „ceilalti”. Pentru ca in marea majoritate a cazurilor, „celorlalti” nici macar nu le pasa … Ei nu inteleg drama care se petrece intr-o familie in care exista un dependent …
  In orasul meu nu exista grup de sprijin pentru codependenti. Am simtit pe pielea mea cat de greu este sa nu poti vorbi cu cineva care intelege ce spui …

 5. Multumesc! E un gand care imi tot da tarcoale … Am inceput deja sa strang informatii despre conditiile organizarii unui astfel de grup. Daca este in planul lui Dumnezeu pentru mine, sigur se va intampla acest lucru.

 6. Gandurile pozitive care iti dau tarcoale sunt de la El. Elibereaza-te de acel „daca”. Este voia Lui, asa ca du-te mai departe cu convingere. Sunt prea multi oameni care asteapta confirmari speciale de la El. El vorbeste in multe feluri, asta spune si Biblia. Esti crestina, ai o experienta de dependenta a partenerului si de codependenta a ta, ai „deschis” acest blog, te „incearca” gandul de a merge mai departe. Ce mai vrei?

 7. Iti multumesc! Cuvintele tale ma zidesc!
  In ceea ce ma priveste, exista determinare in mine pentru aceasta lucrare, astept doar o rezolvare a lucrurilor practice.Iar asta este doar in mainile Sale.

 8. stii ce usor e sa d-ai sfaturi,dar odata ce ai un mod dea te deschide si dea vorbi cu cineva despre problema ta devine m-ai usor de inteles modul in care poti sa-ti rezolvi si sa treci peste ea .Tu ai inceput ceva extraordinar si cum se zice jos cu palaria in fata ta ,as vrea sa te pot ajuta si eu,am trecut si eu prin ce ai trecut si tu stii foarte bine nu mi-a fost usor deaceea vreau sa te sprijin in ceace vrei sa faci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website