In toata lupta pe care o ducem cu alcoolismului celui drag, singurul lucru care ne intereseaza este felul in care noi putem interveni in controlul consumului sau. Ne dorim ca acesta – consumul – sa inceteze, sau macar fie tinut sub control. Facem si spunem toate lucrurile care ne trec prin minte. Apoi le reluam, in speranta desarta ca – macar de data asta – se va schimba ceva. Si, nimic nu schimba. Ne simtim prinsi intr-o capcana, captivi in haosul creat de consumul alcoolicului si de raspunsurile pe care i le dam.

Apoi, dupa ce am incercat tot, in clipa in care nu mai stim incotro sa mergem, acceptam sa venim la grupul de sprijin. Speram ca aici vom fi indrumati, invatati, ghidati sa facem acele lucruri care il vor determina pe dependent sa renunte. DAR, panica se accentueaza cand intelegem ca in grup suntem incurajati si indrumati sa lucram cu noi insine, sa ne schimbam pe noi insine, sa incetam sa facem toate acele lucruri pe care le faceam … aproape sa nu facem nimic in ceea ce-l priveste pe dependent. Bine … si atunci, cine va face CEVA?!  Cine va schimba ceva in situatia din familia noastra?!

Noi vom schimba, dar facand lucrurile altfel.

Mai intai, trebuie sa ne cunoastem „dusmanul”. Trebuie sa intelegem care sunt mecanismele dependentei, dar mai ales pe cele ale codependentei. Ducem aceasta lupta de atat de multa vreme, incat dependenta si dependentul au devenit un singur oponent. Am ajuns sa ne luptam cu cel drag, cu dependentul, incurajand astfel adevaratul nostru inamic – dependenta – sa isi faca de cap in continuare. In ciuda bunelor intentii pe care le avem, tot ceea ce facem si spunem alimenteaza starea existenta. Acesta este primul adevar dureros cu care ne confruntam in cadrul discutiilor purtate in grup. TOTI cei care sunt de fata au facut exact aceleasi lucruri – cu mici nuante, in functie de personalitate. Cineva spunea, cu mult umor, ca suntem un grup de „plagiaturi”. Aproape ca oricare dintre noi poate vorbi in numele fiecaruia dintre noi, atunci cand vine vorba despre relatia cu dependentul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website