Rusinea poate fi o forta puternica in viata noastra. Este marca familiilor disfunctionale.

Sentimentul autentic, legitim, al vinovatiei este cel care ne ajuta sa intelegem ca ceea ce facem este gresit. Ne indica faptul ca obiceiurile noastre trebuiesc schimbate sau imbunatatite, sau trebuie corectat ceva.

Rusinea este un sentiment negativ coplesitor a faptului ca nu este in regula cine suntem. Rusinea este o stare din care nimeni nu castiga. Ne putem schimba obiceiurile dar nu putem schimba cine suntem. Rusinea ne poate impinge catre dobandirea unor obiceiuri de auto-aparare si uneori de auto-distrugere.

Care sunt lucrurile care ne fac sa simtim rusinea? Se poate sa ne fie rusine atunci cand avem o problema sau cand cineva iubit are o problema. Se poate sa ne rusinam pentru ca am facut greseli sau pentru ca am reusit. Se poate sa ne fie rusine de anumite sentimente si ganduri pe care le avem. Se poate sa simtim rusinea atunci cand petrecem un timp in care ne simtim bine, ne distram sau suntem destul de vulnerabili incat sa ne dezvaluim celor din jur. Unii dintre noi se rusineaza doar pentru simplul fapt ca exista.

Rusinea este o vraja pe care ceilalti au pus-o asupra noastra pentru ca sa ne controleze, ca sa continuam sa ne facem partea noastra intr-un sistem disfunctional. Este o vraja pe care multi dintre noi am invatat sa ne-o punem singuri asupra noastra.

Putem provoca imbunatatirea vietii noastre atunci cand invatam sa inlaturam rusinea. Este in regula sa fim cine suntem. Ceea ce simtim este in regula. Trecutul nostru este asumat si acceptat si este in regula. Este in regula sa avem probleme, sa facem greseli si sa ne straduim sa ne gasim drumul. Este in regula sa fim oameni si sa sarbatorim umanitatea din noi.

Daca am acceptat cine suntem, am facut primul pas spre recuperare. Eliberarea de sub povara rusinii a ceea ce suntem, este cel de-al doilea pas.

Ce sa-mi amintesc astazi:

Astazi voi incerca sa identific semnele care-mi arata ca am cazut din nou in capcana rusinii. Daca sunt din nou prinsa, voi iesi din ea prin acceptarea propriei  mele persoane si prin afirmarea faptului ca este in regula sa fiu cine sunt.

„Si voi n-ati primit un duh de robie, ca sa mai aveti frica; ci ati primit un duh de infiere care ne face sa strigam: „Ava!, adica: Tata!” (Romani 8:15)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website