Razbunarea nu mai este o optiune, odata ce te-ai obisnuit cu principiile celor 12 pasi. Razbunarea nu ne-a dat nici o data mai mult decat o agitatie pe termen scurt si, in majoritatea situatiilor, ne-a lasat cu un acut sentiment de vinovatie. Acum invatam sa recunoastem granitele dintre noi si ceilalti oameni. Asta ne ajuta sa ne detasam de rautatile lor,  care adesea au declansat in noi obiceiul de a ne face dreptate singuri.

Este important sa facem diferenta intre a ne lasa afectati de comportamentul celorlalti si a-i lasa pe cei din jur sa-si continuue obiceiurile. Programul celor 12 pasi nu ne spune ca trebuie sa suportam abuzul; ne sugereaza ca ar trebui sa gandim intodeauna raspunsul pe care-l dam, bazandu-ne pe Dumnezeu ca fiind purtatorul nostru de cuvant. Daca raspundem calm si ferm, fara sa atacam, avem grija sa lamurim lucrurile intr-un mod pasnic.

Daca vom urma aceasta strategie, nu vom mai fi impovarati de sentimentul vinovatiei. Daca actionam intr-un mod responsabil, dupa planul lui Dumnezeu, vom avea sentimente corecte si onorabile fata de noi si fata de „opozanti”.

„Prea-iubitilor, nu va razbunati singuri; ci lasati sa se razbune mania lui Dumnezeu; caci este scris : Razbunarea este a Mea; Eu voi rasplati, zice Domnul.” (Romani 12:19)

Razbunarea apartine lui Dumnezeu. Caile lui Dumnezeu sunt adesea misterioase. Atunci cand ne indepartam de Dumnezeu, lucruri rele se intampla. Atunci cand  declansam dorinta noastra de razbunare impotriva celor care ne-au gresit, ne departam de Dumnezeu. Totusi, suntem responsabili ca in aceasta lume sa ne protejam familia, statul si natiunea. Atunci cand vrem sa oprim raul, linistea din inima noastra este factorul decisiv care ne arata daca suntem sau nu dupa voia lui Dumnezeu. Atunci cand cineva ne raneste familia, tara sau natiunea, acea persoana care doreste sa faca raul trebuie oprita.  Judecata finala asupra actiunii fiecarui om ii apartine lui Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website