Uneori dorim sa ii ranim pe cei din jurul nostru. Poate pentru ca ne simtim neadaptati si gelosi: nu vrem ca ei sa treaca inaintea noastra, deci incercam sa le spulberam fericirea. Poate pentru ca ei nu implinesc asteptarile noastre. Sau poate pentru ca ei continua sa bea, in ciuda rugamintilor noastre de a opri consumul. Se poate sa avem o multime de motive pentru care sa simtim nevoia de a ne purta cu cruzime, dar nici unul dintre ele nu se justifica.

Invatam cat de valoroasa este pauza, in special cea pe care o luam respirand inainte de a incepe se vorbim si cat de mare este rasplata imediata daca vom proceda mereu in acest fel. De fiecare data cand vom lua o pauza inaintea de a le raspunde celorlalti, vom produce modificari simple si importante. Cea mai importante dintre ele este faptul ca ne vom simti bine de fiecare data cand ii tratam pe cei din jur cu respectul pe care il merita. Fiecare cuvant plin de cruzime pe care il trimitem catre cineva, se va intoarce impotriva noastra. La fel si fiecare amabilitate. Mai mult, de cate ori tratam pe cineva cu respect, respectul aratat noua va fi si mai mare.

„Robilor, ascultati de stapanii vostri pamantesti, cu frica si cutremur, in curatie de inima, ca de Hristos. Slujiti-le nu numai cand sunteti sub ochii lor, ca si cum ati vrea sa placeti oamenilor, ci ca niste robi ai lui Hristos, care fac din inima voia lui Dumnezeu.” (Efeseni 6:5-6)

A-i trata pe ceilalti cu respect, inclusiv pe Dumnezeu, inseamna sa ii tratam cu admiratie, aprobandu-i si cu reverenta. Atunci cand ii respectam pe cei din jur si pe Dumnezeu, le dam omagiu si ii stimam.

Exista in aceste versete o idee care ni se pare respingatoare. Aceea a sclaviei. Dar, ceea ce trebuie sa vedem in aceste versete este imensitatea ideii de a respecta pe toata lumea, chiar si pe cel care ne detine ca sclavi. In scrisoare lui Pavel catre efeseni, nu este vorba despre abolirea sclaviei si nici despre mentinerea sclaviei. Ci despre respect si supunere inaintea lui Cristos. Fiecare dintre noi ar trebui sa ne respectam unii pe altii. Fara respect, nu poate exista o iubire sanatoasa intre noi si Dumnezeu si intre noi si cei din jurul nostru. Atunci cand Il tratam pe Cristos cu respect, si cand ii tratam pe cei din jurul nostru cu respect, atunci le vom castiga favorurile in mod constant si consistent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website