Faptul ca dam  celorlalti putere asupra actiunilor noastre, fara sa ne respectam sau sa ne amintim de propria noastra valoare, este problema noastra. Daca el a inceput din nou a bea, devenim furioase si ranite. Daca tanara noastra fiica nu vine acasa atunci cand a promis, devenim anxioase si ne imaginam tot ce poate fi mai rau. Poate ca de ani de zile, am lasat comportamentul altora sa ne controleze ceea ce simtim si facem. Pur si simplu am reactionat, fara sa gandim.

Prietenii nostri din programul in 12 pasi, ne reamintesc faptul ca mai exista un alt mod de a ne trai viata. Putem decide cum anume vrem sa actionam. Daca vom face o pauza inainte de a reactiona fata de orice afront sau situatie, ne vom da ocazia sa ne asumam raspunderea pentru noi insine si pentru actiunile  noastre. Invatand sa traim dupa propriile noastre valori, ne simplificam fiecare actiune pe care o vom intreprinde astazi.

„Astfel, dar, fiindca Hristos a patimit in trup, inarmati-va si voi cu acelasi fel de gandire. Caci cel ce a patimit in trup a sfarsit-o cu pacatul” (1Petru 4:1)

Fiecare dintre noi are o vointa libera, fiecare dintre noi detine liberul arbitru. In cazul persoanelor imature, liberul lor arbitru depinde de directia in care se misca vantul in fiecare moment. In cazul celor imaturi, fara auto-control si auto-disciplina, liberul arbitru nu mai este chiar atat de liber. Ideea liberului arbitru este ca noi avem puterea de a alege in fiecare moment destinatia noastra. In cazul celor maturi, liberul arbitru este folosit si deschide calea catre vointa … vointa de a lucra, vointa de a imparti, vointa de a iubi, si vointa de a fi parte din creatia lui Dumnezeu. Pe masura ce ne maturizam, dorim tot mai mult sa fim copilul lui Dumnezeu, cautand puterea Sa si avand vointa de a ne maturiza in El. Una dintre luptele de baza pe care le ducem consta in imblanzirea laturii noastre intunecate. Atunci cand ne folosim liberul arbitru alegand o alergarea dezlantuita in intuneric, vom sfarsi prin a ne distruge pe noi insine si pe cei din jur. Ne imblanzim si ne controlam liberul arbitru atunci cand renuntam la voia noastra in favoarea voii lui Dumnezeu. In cele din urma, ne imbalnzim si controlam cel mai bine voia noastra, atunci cand recunoastem ca nu putem face  acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website