Pentru prima oara cand auzim, in cadrul grupului, pe cineva spunand „Da-i drumul”, „Nu te mai agata” , suntem confuzi. Nu aveam nici o idee despre ce ar putea insemna acest lucru, sau cum sa-l facem; chiar si acum, uneori uitam. Oamenii din viata noastra ocupa un loc special pentru noi. Si cu siguranta, vrem ceea ce este cel mai bine pentru ei. Am petrecut ani incercand sa-i pregatim, sa-i antrenam pentru acest bine. Ne-am ingrijorat pentru problemele lor si ne-am bucurat pentru succesele lor. Ne intrebam ce ar putea fi gresit.

Ceea ce invatam aici este ca niciodata nu este gresit sa ne rugam pentru cei dragi; dar, incercarile de a controla, prin prin orice mijloacele, gandurile si actiunile celor din jur, sunt gresite. Sa „dam drumul” , sa „nu ne mai agatam”, inseamna sa-i lasam pe cei din jurul nostru sa faca ceea ce trebuie sa faca.

Zilnic avem sute de ocazii sa exersam aceasta eliberare. Primim telefoane la care nu vrem sa raspundem, vom intalni oameni pe care nu vrem sa-i cunoastem, ne vom confrunta cu situatii carora ne temem sa le facem fata. Sa nu ne mai agatam de oameni si de consecinte, devine din ce in ce mai usor, in timp. Cu cat progresul nostru este mai mare, cu atat fericirea noastra este mai adanca.

„Sa ne uitam tinta la Capetenia si Desavarsirea credintei noastre, adica la Isus, care, pentru bucuria care-I era pusa inainte, a suferit crucea, si sade la dreapta scaunului de domnie al lui Dumnezeu.” (Evrei 12:2)

In relatiile noastre cu cei din jur, trebuie sa invatam sa avem incredere in ei. Prea des, daca noi nu avem incredere in cei din jur, simtim nevoia continua de a-i controla si de-ai verifica. Iar asta ii va face pe ei sa se simta nesiguri, pentru ca transmitem mesaje puternice de lipsa de incredere in ei. Vor fi mereu in defensiva si neadaptati. Si asta ne separa de ei, ne departeaza. Lipsa de incredere fata de comportamentul celor din jur va eroda relatiile dintre noi, punandu-i pe pozitii defensive. Vom distruge astfel relatiile noastre cu cei din jur. In loc de a-i controla si verifica in permanenta pe cei din jur, este mai bine sa-L lasam pe Cristos sa faca aceste lucruri, iar noi sa ne punem intreaga credinta si incredere in El, ca El isi va implini voia Sa minunata in toate lucrurile.

One thought on “Meditatii zilnice pentru codependenti – 08 mai 2010

  1. Sa “dam drumul” , sa “nu ne mai agatam”, inseamna sa-i lasam pe cei din jurul nostru sa faca ceea ce trebuie sa faca.
    Pai daca ar face ce trebuie nu ar mai exista problema codependentului, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website