Ne-am procovat singuri o multime de probleme, pentru ca am incercat sa-i controlam pe ceilalti. Cand am intrat in programul celor 12 pasi, am fost ferm convinsi ca actiunile noastre erau justificate. Si ne-am asteptat sa primim sprijin pentru eforturile noastre, de la cei din grup. La urma urmei, ei stiau foarte bine ce inseamna sa traiesti cu un alcoolic.

Dar ce surpriza ne astepta! Chiar de la inceputul intalnirii am aflat ca a controla pe ceilalti, si chiar numai a incerca sa o facem, este absolut inacceptabil. Propria persoana este singura pe care avem libertatea de a o controla. Dar cum putem inchide la actiunile iresponsabile ale altora? Cu rabdare, ajungem sa intelegem ca recuperarea depinde de asumarea responsabilitatii de catre fiecare dintre noi.

Renuntarea la nevoia noastra de a controla presupune un efort sporit din partea noastra. Lucrul zilnic la primii trei pasi ai programului, ne va ajuta sa renuntam la a controla pe ceilalti. Atunci cand renuntam la control, Dumnezeu este cel care va prelua conducerea vietii noastre si a celorlalti. Si, DOAR ATUNCI, incep sa se intample schimbarile pe care le-am tot asteptat.

„Dumnezeul rabdarii si al mangaierii sa va faca sa aveti aceleasi simtaminte unii fata de altii, dupa pilda lui Hristos Isus; pentru ca toti impreuna, cu o inima si cu o gura, sa slaviti pe Dumnezeu, Tatal Domnului nostru Isus Hristos.” (Romani 15:5-6)

Suntem responsabili pentru propria noastra viata, pentru sufletul si fiinta noastra. Suntem responsabili pentru viata noastra, in aceeasi masura in care cautam ajutor atunci cand trecem prin incercari. Dupa cum fiecare vom stam inaintea lui Dumnezeu, El ne va intreba, si ne intreaba mereu, ce facem noi cu viata noastra, nu ce a facut altcineva cu viata noastra. Incercarile si adversitatile prin care trecem, pot fi provocate de altii. Dar, depinde de noi sa reactionam in asa fel incat Dumnezeu sa fie glorificat in noi. Fiecare dintre noi este capitanul propriei nave. Ne conducem nava prin furtunile vietii, adesea facand greseli pe masura ce inaintam. Mergem in directii in care nu ar trebui sa mergem. Dar, in final, trebuie sa recunoastem ca punctul in care am ajuns, a fost determinat de alegerile facute de noi. Acest punct poate fi in directia slujirii lui Cristos, fiind copiii Lui, sau putem ajunge in punctul in care ne slujim si ne facem pe plac numai noua insine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website