Ingrijorarile distorsioneaza felul in care noi percepem o experienta prin care trecem. Inlatura bucuria spontana pe care s-ar fi putut sa o cunoastem. Chiar mai mult, ingrijorarile compromit abilitatea noastra de a fi prezenti in acel moment. Intre timp, se poate ca viata noastra sa ne ocoleasca.

Sunt atat de multe lucruri pe care le putem invata prin programul celor 12 pasi. Putem invata cum anume sa traim in prezent si in locul in care ne aflam. Putem adopta un nou set de valori, de vreme ce acelea cu care am trait pana acum nu ne mai ajuta deloc. Putem invata din experienta celorlalti cum anume sa ne eliberam de durerile inutile. Ne putem descoperi punctele tari si punctele slabe. Si putem invata cum anume sa reconstruim podurile pe care le-am ars in trecut, poduri care duc la ceilalti.

Schimbandu-ne viata cu ajutorul programului celor 12 pasi avem speranta ca putem afla si implini planul lui Dumnezeu pentru noi, pe masura ce ni se dezvaluie pas cu pas. Nimic nu ne poate aduce o libertate mai mare.

De aceea va spun: Nu va ingrijorati de viata voastra, gandindu-va ce veti manca, sau ce veti bea; nici de trupul vostru, gandindu-va cu ce va veti imbraca. Oare nu este viata mai mult decat hrana, si trupul mai mult decat imbracamintea?” (Matei 6:25)

Daca nu sunt suficiente lucruri in lumea asta pentru care sa ne ingrijoram, le putem inventa. Putem compune false scenarii, putem gasi motive false, sau ne putem imagina tot felul de lucruri pe care sa le adaugam ingrijorarilor noastre. Putem inventa idei false despre anumite lucruri asupra carora nu avem nici un control. Suna ridicol, nu-i asa? Dar, putem inventa si vom crea tot felul de lucruri ridicole, care sa ne faca nefericiti. Pentru a ne impotrivi ingrijorarilor, trebuie sa traim in adevar si sa spunem numai adevarul. Trebuie sa traim adevarul si sa spunem adevarul chiar si atunci cand adevarul doare. Ideile false sau ideile gresite ne pot hrani mintea cu lucruri intunecate … un intuneric pe care doar ni-l imagiman ca ar fi real. Nu sunt ele suficientele lucrurile care trebuie sa ne preocupe, fara a ma trebui sa inventami idei false si ganduri neadevarate in inima si sufletul nostru? Atunci cand incepem  sa ne luam la tranta cu lucrurile care sunte reale in viata noastra, ne putem elibera de poverile inutile din inima si sufletul nostru,  punand capat obiceiului  de a ne ingrijora cu lucruri intunecate imaginare. Daca ne uitam in urma, la lucrurile pentru care ne-am ingrijorat in trecut, putem vedea ca ele fie ca nu s-au intamplat sau poate ca s-au intamplat dar am supravietuit. Si chiar daca ar fi sa nu supravietuim, daca l-am acceptat pe Cristos, cea din urma destinatie a noastra, a raiului, este libera de orice ingrijorare.

Inima noastra este ca un container. In loc de a umple acest container cu lucruri neadevarate, pe care doar ni le-am imaginat si care ne fac sa na ingrijoram, sa punem o imagine a lui Cristos.

Mintea noastra este ca un televizor. Putem alege programul pe care dorim sa-l vizionam. Sa alegem programul care ne arata cum ca Cristos este cu noi, ne ajuta si ne calauzeste spre viitor.

Mintea noastra este ca o enciclopedie. Sa cautam in ea si sa citim  intelepciunea despre Cristos si despre victoria lui pentru noi … o victorie in care nu exista ingrijorarea.

One thought on “Meditatii zilnice pentru codependenti – 16 aprilie 2010

  1. Suntem predispusi sa ne ingreunam viata care desi e atat de frumoasa daca stim sa o traim.Avem un ghid minunat de care multi oameni stiu dar din pacate nu-l folosesc. Si pe deasupra avem si un mentor minunat pe nume Dumnezeu,care este indragostit de noi.El ne-a creatdupa asemanarea lui, suntem copii lui ,ce vrem m-ai mult?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website