Experimentarea sentimentelor poate fi o provocare, daca inainte nu am mai avut asemenea experiente sau nu am avut permisiunea sa o facem. Sa invatam sa identificam sentimentele pe care le avem este o provocare careia ii putem face fata, dar nu vom deveni experti peste noapte. Si nici nu le vom putea face fata intr-un mod perfect.

Iata cateva idei care ne-ar putea fi de folos, pe masura ce invatam sa recunoastem si sa facem fata sentimentelor.

Luam o coala de hartie. In capatul de sus al foii vom scrie: „Daca ar fi in regula sa simt orice as simti, si nu as fi judecata ca fac bine sau rau, ce anume as simti?”  Apoi, incepem sa scriem orice ne trece prin minte. Putem folosi metodele preferate de multi oameni care se afla intr-o calatorie de descoperire a propriilor sentimente: scrisul sau tinerea unui jurnal. Putem tine un jurnal, putem scrie scrisori pe care nu intentionam sa le trimitem, sau doar putem insira simple ganduri intr-un carnetel.

Ne putem observa si asculta asa cum ar face-o, intr-un mod obiectiv, o a treia persoana. Putem asculta tonul vocii si cuvintele pe care le folosim. Ce anume auzim? Tristete, frica, manie, fericire?

Ce ne spune trupul nostru? Este el tensionat si rigid din pricina maniei? Este condus de frica? Ingreunat de tristete si amaraciune? Danseaza plin de bucurie?

Sa vorbim cu alte persoane aflate in recuperare ne va ajuta, de asemenea. Sa mergem la intalnirile grupului, ne va ajuta. Odata ce vom simti siguranta, multi dintre noi vom incepe sa ne deschidem in mod natural in fata sentimentelor.

Suntem niste permanenti vanatori de comori in recuperare. Una dintre comorile pe care le cautam este partea emotionala din noi insine. Nu trebuie sa o facem intr-un mod perfect. Trebuie doar sa fim onesti, deschisi si sa vrem sa incercam. Emotiile noastre sunt acolo asteptand si dorind sa fie impartasite de noi.

Ce sa-mi amintesc astazi:

Astazi voi fi propriul meu spectator. Ma voi privi cu atentie si voi incerca sa identific ce anume simt. Si, indiferent de ceea ce descopar, indiferent de ceea ce voi identifica ca fiind o emotie pe care o am, nu ma voi condamna pentru ea. Nu ma voi judeca pentru ea. Nu voi judeca ceea ce simt. Astazi, ma voi accepta, pe mine si emotiile mele.

„Ura starneste certuri, dar dragostea acopera toate greselile.” (Proverbe 10:12)

„Inima celui neprihanit se gandeste ce sa raspunda, dar gura celor rai improasca rautati.” (Proverbe 15:28)

„Si mi-ai prefacut tanguirile in veselie, mi-ai dezlegat sacul de jale si m-ai incins cu bucurie, pentru ca inima mea sa-Ti cante, si sa nu stea muta. Doamne Dumnezeule, eu pururi Te voi lauda!” (Psalmi 30:11-12)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website