Ai fost vreodata in preajma oamenilor care vor neaparat sa fie placuti de cei din jur? Ei  au tendinta de a deveni dezagreabili. Sa fii mereu in preajma cuiva care se da peste cap ca sa fie pe placul celorlalti, te poate irita la un  moment dat si iti poate produce foarte multa nervozitate.

Se poate ca si noi sa avem acest comportament – se poate sa-l fi dobandit pentru ca am avut nevoie sa supravietuim in familiile noastre. Poate ca nu am fost in stare sa capatam iubirea si atentia pe care ne-am dorit-o. Poate ca nu ni s-a dat permisiunea sa ne fim pe plac, sa credem in noi si sa avem propriile noastre alegeri care sa ne demonstreze increderea in sine.

Oamenii care vor neparat sa fie placuti pot fi inchisi sau deschisi. Putem alerga agitati in urma celorlalti, sporovaind cu viteze de kilometrice pe minut, in timp ce singurul lucru pe care il gandim este de fapt: ” Sper ca reusesc sa-ti fiu pe plac”. Sau, putem fi genul tacut, cel care trece in liniste prin viata, dar luam deciziile importante in functie de ce ar putea sa le faca celorlalti placere.

Sa tinem cont de nevoile si dorintele celor din jur este o parte importanta dintr-o relatie. Avem responsabilitati fata de familie, de prieteni si de angajati. Avem o responsabilitate interioare foarte puternica de a iubi si a purta de grija. Dar, daca trecem de aceasta limita si ne regasim printre cei care ar face orice sa le faca celor din jur pe plac, asta este prea mult. Nu numai ca ceilalti se vor simti enerva din pricina noastra, dar si noi devenim enervati atunci cand eforturile noastre de a le face pe plac nu dau roadele pe care noi le asteptam. Oamenii pe care te simti confortabil sa-i ai in preajma sunt cei care tin cont de cei din jur, dar sfarsesc prin a-si face lor insisi pe plac.

Ce sa-mi amintesc astazi:

Este frica cea care ma impinge spre un asemenea comportament. Frica de  respingere, inaintea oricarei alte frici. Dar, incepand de astazi, inteleg ca valoarea mea nu sta in parerea celorlalti despre mine si in nivelul in care ei sunt multumiti de mine. Daca voi continua in acest fel, voi fi mereu nefericita, pentru ca este absolut imposibil sa multumesc pe toata lumea si mereu va fi cineva care va avea ceva de spus.  Incepand de astazi, voi invata sa ma respect si sa imi fac mie pe plac.

„Domnul este de partea mea, nu ma tem de nimic: ce pot sa-mi faca niste oameni?”

(Psalmi 118:6)

„Mai bine este sa cauti un adapost in Domnul, decat sa te increzi in om; ” (Psalmi 118:8)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website