Recuperarea nu are de-a face cu a demonstra ca avem dreptate; ea ne permite noua sa fim cine suntem si sa-i acceptam pe ceilalti asa cum sunt.

Acest concept poate fi foarte greu de inteles pentru aceia dintre noi care am functionat multa vreme intr-un sistem in care cantarul justitie atarna doar intre „corect” si „incorect”.  Persoana care avea dreptate, era in regula; cea care gresea, era facuta de rusine. Intreaga valoare si toate meritele depindeau de a avea dreptate; daca nu aveam dreptate, acest lucru ne anihila sinele si stima de sine.

In recuperare, invatam cum sa ne luptam pentru iubire, nu pentru superioritate. Da, s-ar putea sa trebuiasca uneori sa luam anumite decizii privind comportamentul celor din jurul nostru. Daca cineva ne raneste, va trebui sa ne tinem partea. Suntem responsabili sa stabilim limite pentru noi insine si sa ne purtam de grija. Dar, nu trebuie sa indreptatim purtarea de grija fata de noi insine prin condamnarea altcuiva. Putem evita capcana de a ne concentra asupra altora in loc sa ne concentram asupra noastra.

Invatam in recuperare ca ceea ce facem trebuie sa demonstreze ca avem dreptate doar in fata noastra. Ceea ce altii fac este doar treaba lor si trebuie sa isi demonstreze doar lor ca au dreptate. Este foarte tentant sa ne odihnim in superioritatea noastra, noi fiind cei care avem mereu dreptate, si sa stam sa judecam actiunile si motivele celorlalti; dar, daca vom privi mai adanc, recompensa va fi mai mare.

Ce sa-mi amintesc astazi:

Inteleg inutilitatea stradaniilor mele de a demostra tot timpul ca am dreptate. Inteleg ca fac acest lucru de pe o pozitie de slabiciune si nu de pe una de putere. Dorinta mea de a demonstra tot timpul ceva, mai ales inaintea celor din jur, arata cat de mult depind de parerea celorlalti. Inteleg ca eu sunt aceeasi chiar daca am dreptate si chiar daca ma insel. Chiar daca fac un lucru bun sau chiar daca gresesc, eu sunt aceeasi. Eu nu sunt suma esecurilor mele dar nici suma reusitelor mele. Ma accept asa cum sunt, si-mi dau voie sa nu am intodeauna dreptate.

„Incolo, fratii mei, tot ce este adevarat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice fapta buna si orice lauda, aceea sa va insufleteasca. ” (Filipeni 4:10)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website