Uneori, zilele cenusii ne inspaimanta. Acesetea sunt zilele in care sentimentele vechi se reintorc pe nestiute. Se poate sa ne simtim atunci nemultumiti, speriati, plini de rusine, neputinciosi in a ne purta singuri de grija.

Cand acestea se intampla este greu sa avem incredere in noi, in ceilalti, in lucrurile bune din viata si in intentiile bune ale lui Dumnezeu. Se pare ca problemele ne depasesc. Trecutul pare fara nici o semnificatie; iar viitorul este incetosat. Si avem certitudinea ca lucrurile pe care ni le dorim atat de tare nu se vor intampla niciodata.

In astfel de momente incepem sa avem convingerea ca oamenii si lucrurile din afara noastra detin cheia fericirii noastre. Si cand se intampla asta vom dori sa controlam oamenii si situatiile pentru a ne ascunde durerea. Dar, cand aceste crize ale codependentei ne lovesc, oamenii din jurul nostru vor reactiona negativ la incercarile noastre de a-i controla.

Atunci cand suntem in stari agitate, cautand fericirea in afara noastra si asteptand ca alti oameni sa ne ofere pacea si stabilitatea, trebuie sa ne amintim urmatoarele: Chiar daca am putea controla oamenii si imprejurarile, chiar daca am obtine ceea ce ne-am dori, noi vom ramane aceeasi. Emotiile noastre vor fi in continuare furtunoase.

Oamenii si lucrurile nu ne pot opri durerea si nu ne pot aduce vindecare. In recuperare aflam ca asta este treaba noastra si o putem face daca ne folosim resursele pe care le avem: noi insine, Dumnezeu, grupul de sprijin pentru codependenti si programul de recuperare.

Adesea, dupa ce ne-am gasit pacea, am devenit increzatori si  am invatat sa acceptam, ceea ce ne dorim vine in intampinarea noastra – simplu si firesc. Soarele incepe sa rasara din nou. Nu este interesant si nu este adevarat cum schimbarea incepe intr-adevar cu noi insine?

Ce sa-mi amintesc astazi:

Pot si vreau sa invat cum sa-mi controlez ceea ce simt. Pot si vreau sa ma opresc din incercarile mele inutile de a controla oamenii si lucrurile din jur. Imi pot gasi pacea. Pot sa fiu calma. Pot si vreau sa ma intorc pe drumul pe drumul meu si sa-mi gasesc adevarata cheie a fericirii – eu insami. Imi voi aminti ca o zi cenusie este doar o zi cenusie si nimic mai mult.

„Tu esti robul Meu, te aleg, si nu te lepad! Nu te teme, caci Eu sunt cu tine; nu te uita cu ingrijorare, caci Eu sunt Dumnezeul tau; Eu te intaresc, tot Eu iti vin in ajutor. Eu te sprijin cu dreapta Mea biruitoare.” (Isaia 41:9-10)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website