Chiar daca am inceput drumul nostru spre recuperare, chiar daca avem deja ceva vreme umblata pe acest drum, tot mai simtim cateodata o nevoie puternica de a pedepsi, de a rezolva o data dreptatea care ni se cuvine.

Vrem sa ne razbunam.

Vrem sa ranim cealalta persoana si sa o facem sa sufere asa cum ea a facut cu noi. Am vrea sa vedem cu ochii nostri cum viata isi ia revansa, si chiar vrem sa ii dam o mana de ajutor pentru aceasta.

Aceste sentimente sunt normale, dar nu trebuie totusi sa le si dam curs. Aceste sentimente fac parte din mania noastra,  dar nu este treaba noastra sa facem dreptate.

Ne putem da voie sa simtim mania. Ne este de ajutor daca vom elibera acest sentiment chiar din locurile sale mai profunde – acolo unde se afla durerea, angoasa, rana. Dar, telul nostru in recuperare este sa eliberam aceste sentimente si sa le lasam sa plece de la noi.

Ii putem cere socoteala persoanei care ne-a ranit. Ii putem cere sa-si asume responsabilitatea. Dar nu este treaba noastra sa fim judecatori si juriu. Cautarea activa a razbunarii nu ne va ajuta. Ci ne va bloca si na va trage inapoi.

Mergi mai departe. Nu mai juca acest joc. Elibereaza-te. Invatata-ti lectia. Multumeste-i persoanei care te-a ranit pentru ca te-a invatat o lectie valoroasa. Si pune-i punct. Lasa totul in urma, cu lectia invatata.

Acceptarea ajuta. La fel si iertarea – nu acea iertarea care invita cealalta persoana sa faca din nou ceea ce a facut, ci iertarea care elibereaza celalata persoana si pe noi insine, permitandu-ne sa ne urmam drumurile, eliberati de resentimente si manie.

Ce sa-mi amintesc astazi:

Voi elibera furia din mine astazi. Si voi pune punct situatiilor care m-au adus pana aici. Dupa ce mi-am eliberat mania si durerea, voi lupta pentru iertare –  o iertare care vindeca stabilind bariere sanatoase. Inteleg ca limitele, impreuna cu iertarea si compasiunea ma vor ajuta sa merg mai departe.

„Preaiubitilor, nu va razbunati singuri; ci lasati sa se razbune mania lui Dumnezeu; caci este scris: „Razbunarea este a Mea; Eu voi rasplati”, zice Domnul. Dimpotriva: daca ii este foame vrajmasului tau, da-i sa manance; daca-i este sete, da-i sa bea; caci daca vei face astfel, vei ingramadi carbuni aprinsi pe capul lui.”  Nu te lasa biruit de rau, ci biruie raul prin bine. ” (Romani 12:19-21)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website