* Negarea –  este o stare normala atat in cazul dependentilor cat si al codependentilor. Noi credem ca durearea noastra,  asteptarile noastre ca aceasta durere sa amorteasca si inutilele noastre incercari de a-i controla pe ceilalti sunt „normale”. In loc de a ne confrunta cu lucrurile dureroase din viata noastra, noi spunem lucruri precum: „Ei, nu era chiar atat de rau atunci cand mama bea atat de mult”, „Sigur, tata m-a batut multa vreme, dar pur si simplu nu se putea controla”, „Poate ca am meritat sa fiu molestat/a. Cu siguranta, eu am provocat cumva asta”. Si pentru a evita durerea realitatii din momentul de fata, aplicam aceleasi tehnici de minimalizare, de rationalizare sau cautam scuze comportamentului dependent al partenerului nostru de viata.

* Negocierea – cand ajungem fata in fata cu realitatea dureroasa in care ne aflam, cel mai obisnuit mod de a reactiona este sa incercam sa negociem ceva pentru a rezolva problema cat se poate de repede. Suntem incredibil de creativi in negocieri emotionale! Se poate sa incercam sa  mergem la biserica pentru a „cumpara” eliberare de dureri, sau poate ca incercam sa ne purtam mai bine cu o persoana pe care am ranit- o sau chiar sa ne straduim foarte tare sa ne infranam mania atunci cand suntem in preajma partenerului sau al copiiilor. Trocul emotional este cu siguranta un pas inaintea negarii, dar el cauta o reparare rapida a situatiei si nu rezolvarea corecta a problemei. Din pacate, multi dintre noi nu reusim sa mergem mai departe din acest stadiu, si ramanem intepeniti incercand sa negociem cu Dumnezeu si cu oamenii pentru tot restul vietii noastre.

* Mania – mai devreme sau mai tarziu, unii dintre noi renunta la a mai negocia si ne trezim fata in fata cu forta deplina a pierderii noastre. Pe moment devenim furiosi … pe cei care ne-au ranit … pe cei care ar fi trebuit sa ne protejeze si nu au facut-o … pe noi insine, pentru ca ne-a luat atat de mult sa ne prindem si ne ruinam vietile cu gandiri strambe si comportamente abuzive … si pe Dumnezeu, pentru ca a permis ca toate acestea sa se intample. Sa nu intelegem totusi gresit lucrurile.  Oamenii raniti sunt furiosi in fiecare stagiu al procesului de eliberare, dar in cel de-al treilea stagiu, mania este intensa si directionata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website