Bineinteles, luam totul foarte personal. Nu intelegeam cum functioneaza dependenta si toate modalitatile sotului meu de a-si face rost de bautura erau „ofense la adresa mea”.  Ma simteam vizata ori de cate ori el consuma alcool si traiam cu convingerea ca tot ce face face impotriva mea.   Pentru ca daca nu am fost acolo, in situatia lui, imi era imposibil sa inteleg prin ceea ce trecea.

Am gasit o descriere extrem de plastica a dorului de bautura:

„Este greu pentru o persoana care nu este dependenta de droguri sau de alcool sa inteleaga puterea dorului. Insa imagineaza-ti ca te afli la 6 m sub apa, si simti ca nu mai poti respira. Vei face tot ce poti pentru a ajunge la suprafata. Orice. Iata ce simt cand am nevoie de bautura.”

Este teribil ceea ce simte un alcoolic atunci cand vine acest dor… Am inceput sa inteleg ca sotul meu este bolnav si nu vicios… Daca avem pe cineva drag bolnav de o boala grea, alergam pe la toti specialistii cautand leacuri care sa alunge boala si sa redea sanatatea persoanei pe care o iubim. Alcoolicul are nevoie de acelasi tratament din partea familiei: ajutorul neconditionat.  Boala lui este una grava. Si fatala.

„De ce creeaza alcoolul dependenta? Cercetari noi sugereaza ca, atunci cand este consumat in cantitati mari, alcoolul produce schimbari pe termen lung in sistemul de percepere al rasplatirii si relaxarii in creier. Aceste schimbari complexe si probabil ireversibile miscoreaza placerea pe care un alcoolic o are atunci cand bea, desi, in acelasi timp, creste si dorul lui dupa bautura. … Dependentii de bautura sfarsesc prin a avea tot mai mult si mai multa nevoie de alcool, nu pentru a se simti mai bine, ci pentru a nu simti, macar cateva momente in fiecare zi, dorul urgent si disperat dupa alcool.

Dependenta reprezinta o influenta reciproca a unor factori fizici, emotionali,sociali si spirituali, insa tocmai aceasta dependenta fizica de alcool ne face capabili, cel putin teoretic, intre oamenii care pur si simplu beau prea mult – abuzatorii de alcool – si oamenii care nu pot mentine sub control cantitatea de alcool consumata – dependentii de alcool.”

din: „Murind pentru o inghititura” de Anderson Spickard Jr., Md & Barbara R. Thompson

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website