A treia greseala pe care a comis-o Ilie a fost faptul ca s-a invinovatit pentru intamplari nefericite, care nu au avut loc din vina sa.

 „Am fost plin de ravna pentru Domnul Dumnezeul ostirilor; caci copiii lui Israel au parasit legamantul Tau, au sfaramat altarele Tale si au ucis cu sabia pe prorocii Tai … ” – 1 Imparati 19:10

Ilie spunea de fapt: „Am facut tot ce am putut ca sa ii aduc inapoi la Tine. M-am straduit din rasputeri, dar ei continua sa faca ce faceau si inainte”.

Cazut in depresie, Ilie se blama pentru ca nu a reusit sa schimbe o natiune, asumand acest lucru ca pe o vina personala.

Daca ne asumam o responsabilitate pe care Dumnezeu nu intentionat vreodata sa o avem, povara pe care ajungem sa o caram va fi mult prea grea.

Oricat de mult ne-am stradui sa-i ajutam pe cei din jurul nostru, oamenii nu reactioneaza asa cum noi ne asteptam. Nici sotul, nici copiii, nici prietenii sau colegii de munca nu vor schimba lucrurile in vietile lor asa cum ne-am dori noi pentru ei. Suntem diferiti si reactionam in moduri diferite. Si nu putem sa ne asumam responsabilitatea pentru modul in care ei reactioneaza.

Dumnezeu a dat fiecaruia dintre noi liberul arbitru. Avem o vointa libera. Si fiecare este responsabil pentru propriile decizii. Nimeni altcineva nu poarta raspunderea acestora. Daca ne-o asumam noi, atunci vom fi deprimati. Nu putem schimba pe nimeni si nu putem impune voia noastra –  oricat ar fi ea de buna si bine intentionata – nimanui. Uneori, ii putem influenta pe cei din jururl nostru, dar nu ii putem controla. Decizia finala le apartine.

Nu te lasa deprimat de ceea ce nu sta in puterea ta sa controlezi.

Cu totii am fost sau inca mai suntem aici. Toate eforturile pe care le facem in incercarile noastre de a-l determina pe alcoolic sa renunte la consumul sau, s-au dovedit mereu si mereu zadarnice. Decizia de a se lasa de baut ii apartine in totalitate. Este responsabilitatea sa, nu a noastra. Cu cat vom intelege mai repede acest lucru, cu atat mai repede vom putea face acele lucruri pentru care suntem noi, cu adevarat, responsabili.

One thought on “Nu este responsabilitatea mea !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website