A cui este raspunderea?

Este greu sa lasi alcoolicul sa simta consecintele bautului in totalitate. Dar, asta contravine cu tot ceea ce am invatat o viata intreaga. Haideti sa „ne oprim mintea din nou” si sa ne punem urmatoarea intrebare si sa ne raspundem in mod cinstit la ea: ” Este responsabilitatea MEA sau a LUI?”

De exemplu, a fost prins beat la volan si si-a pierdut permisul. Il duc cu masina la serviciu sau il las sa-si rezolve singur transportul? Pentru a face acest exemplu mai greu  (si mai real): Daca il duc cu masina, drumul este numai de o jumatate de ora, daca merge cu mijloacele de transport in comun, drumul inseamna o ora si jumatate in ploaie, zapada si frig. Ei, dar stim prea bine ce anume credem noi.

Este foarte greu cand spunem NU pentru prima data alcoolicului. Si, cu siguranta vom descoperi cum restul familiei, ceilalti intretinatori, vor fi impotriva noastra. Devenim dintr-o data personajul negativ. Prietenii si rudele vor spune ca suntem rele la suflet. Ar trebui sa le dam si lor sa citeasca materiale despre alcoolism si despre codependenta. Iar noi, vom continua sa ne sprijinim pe ajutorul expertilor. Vom continua sa mergem la grup si sa urmam programul in 12 pasi. Vom avea recaderi, din cauza abordarii diferite a problemei noastre, ne vom intoarce adesea la vechile comportamente, dar vom merge mai departe.

Uneori singura metoda de intrerupere a comportamentului de intretinere este cea a „curcanului rece”. Daca am fost indelung manipulate  cu succes de catre alcoolic, s-ar putea sa fim nevoite sa nu mai vorbim cu el sau sa nu ne mai intalnim cu el tim de o luna sau mai mult, pentru a nu fi ademenite din nou. Aceasta perioada va fi ca un sevraj – plina de sentimente de vinovatie, neliniste si teama – mai ales daca dezicia noastra de a termina intretinerea este inca numai pe jumatate formate sau lipsita de convingere. Cand alcoolicul va incepe sa exercite presiuni, vom avea nevoie de tot suportul posibil.

Si va incepe. Pentru o vreme, totul va mai tensionat si mai neplacut. De ce? Fiinca experienta ii spune ca e numai o chestiune de timp sau de combinatie potrivita ca sa ne ia din nou peste picior!

Sa nu uitam ca nu putem opri intretinerea peste noapte. Acest lucru este peste puterile noastre. In prima perioada de timp, ni se va parea ca totul merge mai rau, iar noi vom fi mai vulnerabile decat de obicei. Continuam sa mergem la intalnirile de grup, stam de vorba cu expertii din AA. Cu timpul, va deveni mai usor si mai natural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website