Oare chiar ajuta?

Am inteles pana acum ca pentru a ne opri intretinerea trebuie sa regandim tot ceea ce am invatat vreodata. Asta este purul adevar, si probabil ca ne dam seama de acest lucru. Pentru a realiza aceasta schimbare dificila de viata si de atitudine, e bine sa ne „oprim mintea”, adica sa dam mintii acele semnale sau cuvinte care ne ajuta sa luam o pauza. Orice cuvant care ne ajuta sa ne evaluam actiunile este bun: Hopa! Stop! Stai asa! Gandeste!

Inainte de a face orice, haideti sa luam in considerare consecintele atat pentru noi cat si pentru alcoolic. Nu vorbim numai de crize, ci si simple interactiuni zilnice. Haideti sa ne oprim un moment- sa folosim un mental „semn stop” – si sa ne intrebam: „Este acest lucru pe care vreau sa-l fac, util cu adevarat?” Sa nu uitam ca adevaratul ajutor este opusul intretinerii.

Sa stam de vorba cu expertii; oamenii cu experienta din program (membrii Alcoolicii Anonimi si Al-Anon pentru codependenti) si consilierii in alcoolism ne pot ajuta sa intelegem diferenta dintre intretinere si adevaratul comportament de sprijin. In final, noua abordare a alcoolicului va deveni a doua noastra natura, dar acest lucru nu se intampla imediat. La inceput, s-ar putea sa ne simtim destul de mizerabil, ciudat si vinovati ca nu sarim in ajutorul lui, asa cum o faceam inainte. Acest lucru este normal si de ateptat. Dar, sa continuam sa vorbim cu expertii!

Este foarte important sa pastram o legatura stransa cu cei care ne pot cu adevarat ajuta. Grupurile de sprijin Alcoolicii Anonimi sunt coordonate de regula de un fost alcoolic, in prezent abstinent. In Romania exista cate un astfel de grup in aproape toate orasele mari, resedinte de judet. Trebuie sa acceptam ca problema cu care ne confruntam este mult mai profunda si mai complicata decat putem noi, prin intelegerea noastra, sa o pricepem. Mentalitatile noastre de genul „las’ ca-i arat eu lui”, „las’ ca il fac eu bine” si altele la fel … nu functioneaza. Alcoolismul nu este o raceala careia ii aplicam comprese si-i dam aspirine, si „l-am pus pe picioare”. Si eu am crezut o buna bucata de vreme ca le stiu pe toate. Dar mi-am dat seama, intr-un final, ca ceea ce se intampla depaseste puterea mea de intelegere. Atunci am apelat la ajutor. Am cautat pe internet si am gasit adresa de email si numarul de mobil al persoanei care se ocupa aici de AA. El m-a ajutat foarte mult sa inteleg cu ce anume ma confruntam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website