Perfectionistii se idealizeaza pe sine, lumea in care traiesc si oamenii care o compun. Stabilim standarde care sunt, de fiecare data, imposibil de atins. Si, pentru ca nu reusim sa atingem aceste tinte, simtim ca am esuat, ne umplem de sentimente negative care ne prejudiciaza respectul de sine, ne blocheaza in drumul nostru spre maturitatea emotionala si, in final, ne impiedica sa mai avem experiente personale. Acest perfectionism ne impinge sa controlam oamenii si lucrurile din viata noastra, iar apoi sfarsim prin a fi plini de frustrare, pentru ca nu toate lucrurile sunt cu adevarat sub controlul nostru.

Sunt voci in jurul nostru care ne indeamna sa fim cat se poate de perfecti. In lumea noastra de astazi, totul se reduce la a castiga. „Fratele tau se descurca mai bine decat tine!”, „Tu de ce nu ai asa un loc de munca?”, „Tot timpul ai nevoie de ajutor!”. Si uitand ca este absolut imposibil sa multumim pe toata lumea, incepem sa avem o impresie din ce in ce mai proasta despre noi, pe masura ce esuam in a-i multumi pe cei din jurul nostru. Si poate ca nu suntem in stare sa vedem ca viata noastra a iesit de sub propriul nostru control.

Din pricina acestui perfectionism, ne consideram adesea lipsiti de orice valoare atunci cand nu reusim sa ducem la bun sfarsit ceea ce ne-am propus. Dupa o infrangere personala, respectul fata de noi insine scade considerabil, si pe acest fond isi fac aparitia anxietatea si depresia. Cu usurinta ne simtim frustrati si nervosi atunci cand viata nu urmeaza cursul pe care noi l-am dorit. Ne straduim sa dovedim celor din jur, prin ceea ce facem, ca suntem totusi  niste oameni care au valoare si ajungem sa fim foarte auto-critici. Atat de tare ne judecam, incat ajungem sa credem ca nu mai putem avea nici un fel de succes in ceea ce intreprindem. Ne deziluzionam atunci cand legam valoarea noastra de bataliile pe care le pierdem in incercarea de a atinge niste teluri prea inalte pentru noi. Si ne retragem din fata vietii, pentru ca nu putem gasi nici o garantie ca nu vom esua iar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website