Sau, relatia matrimoniala dintre purtatorul si intretinatorul simptomului… cum o numeste Reinhold Ruthe.

 • Codependentul  inlesneste calea alcoolicului. Interpreteaza rolul asociatului tacut. Colaborarea functioneaza atat de perfect, incat partenerul inlatura toate piedicile din cale, pentru a-i usura viata alcoolicului. Altfel nu e de inteles cum pot alcoolicii sa persiste nestingheriti in comportamentul lor depenedent, pe o perioada relativ indelungata.
 • Codependentul  scuza totul. Alcoolicul nu-si poate imagina un complice mai fidel. El nu trebuie sa inventeze nici un motiv sau pretext fata de copii. Partenerul se ocupa de tot. Nu este vorba doar de teama de a fi demascat in fata vecinilor si a rudelor, ci si de faptul ca „rusinea” familiei trebuie ascunsa pe cat posibil fara urme. Partenerul scuza totul pentru ca vrea sa fie neconditionat alaturi de partenerul sau alcoolic. Absolut fara trufie el isi tese superioritatea morala.
 • Codependentul  este convins de atitudinea sa.  El intelege grijile partenerului alcoolic si este de acord cu faptul ca acesta consuma alcool pentru a-si alunga necazurile.
 • Codependentul ii face dependentului imposibila recunoasterea clara a situatiei sale. Aceasta atitudine sufleteasca de ajutorare si complicitate tragica il impiedica pe dependentul de alcool sa perceapa situatia sa reala si sa suporte consecintele. Alcoolicul este protejat, ocrotit matern si ingrijit, neputand sa recunoasca latura autodistrugatoare a comportamentului sau.
 • Codependentul este marcat de o gandire gresita. El crede ca alcoolicul are nevoie de protectie, ca este prea slab, prea impovarat etc. Aceasta gandire gresita provoaca un raspuns corespunzator.  Daca codependentul continua aceste strategii de ocrotire, cu convingerea ferma ca face singurul lucru corect, impiedica judecatile pozitive ale alcoolicului si , astfel, o schimbare a modului de viata.

„Nu faptele determina viata noastra, ci felul in care le interpretam” – Alfred Adler. Starea de fapt a dependentei de droguri este consecinta unei gandiri gresite.

 • Comportamentul dominant. Cel care vrea sa domine si sa conduca intr-o casnicie, pentru ca acest lucru corespunde stilului sau de viata, nu-si poate dori decat persoane slabe si dependente ca parteneri. Cu cat mai tiranic va fi pocnit biciul, cu atat mai mult pot aparea probleme de dependenta. Dependenta devine o declaratie de razboi mascata impotriva partenerului. Dependenta de alcool devine arma cu care dependenta de putere a partenerului este tinuta in frau. Prin alcool se incearca ingenuncherea dependentului de putere.

Asemenea lupte pot dura ani de zile,  deoarece fiecare vrea sa-l invinga pe celalalt. Dependentul de putere nu renunta, deoarece dominarea celuilalt este scopul vietii lui, scop care nu poate fi abandonat. Bautorul produce noi si noi esecuri, pentru a-si confrunta partenerul cu neputinta lui.

One thought on “Relatia matrimoniala dintre dependent si codependent

 1. Mda, asta daca nu l-ai luat gata dependent…
  Totusi, l-ai lua de partener pe… partener, daca nu ar fi dependent deja? Asta iti deschide poarta larga dominarii. Stiu ca toate se intampla subconstient, insasi nevoia de dominare e o problema nerezolvata si care creste in om, producand din ce in ce mai multe ravagii, si cautam parca „instinctiv” persoana pe care sa fim in stare sa o dominam, controlam, dar daca numai asa putem sa linistim „monstrul” din capul nostru, e grav… Ar trebui sa il linistim de tot, dar asta inseamna tratament, dupa ce esti constient deja ca ai o problema.
  Cam toti… traim intr-o lume a codependentei, deoarece cam toti avem o problema. Cel putin…
  Deci, da, tratamentul dependentului inseamna, de asemenea, tratament de cuplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website