„Cel ce leapada certarea isi dispretuieste sufletul, dar cel ce asculta mustrarea capata pricepere.” (Proverbe 15:32)

Nici unul dintre noi nu este bucuros atunci cand suntem aratati cu degetul si ni se spune ca trebuie sa ne schimbam. Nu ne place sa ni se spuna ca ne-am schimbat adictiile sau ca suntem si noi dependenti, la fel ca si alcoolicul, dar nu de alcool ci de relatii. Sau ca noi suntem cei care permitem ca dependenta cuiva sa ne controleze viata. Sau ca fugim de intimitate. Sau ca ne comportam in feluri care sunt distructive pentru noi si pentru cei din jurul nostru. Nu ne place sa auzim astfel de lucruri.

Dar avem nevoie de acest gen de sinceritate. Nu trebuie sa ne temem de auto-aprecierile oneste. Atunci cand dam prima data cu ochii de o problema care este a noastra, ne rusinam. Si apoi incercam sa ne aparam. Ne punem mainile la urechi si incetam sa mai ascultam.

Dar, avem nevoie ca oamenii din jurul nostru sa ne ajuta sa ramanem cinstiti cu noi insine si sa ne ajute sa vedem lucrurile pe care noi nu le putem vedea despre noi insine. Cea mai mare speranta pentru initierea schimbarii noastre este feedback-ul onest. Asa cum spune si versetul, daca vom „asculta mustrarea” vom dobandi „priceperea”. Prin urmare, este bine sa dam atentie „corectiilor” si „disciplinarii” pe care o primim de la cei din jurul nostru. Desigur, judecata si rusinea nu ne ajuta – avem destul cat sa ne ajunga o viata de om. Dar, trebuie sa cultivam relatii cu cei care – cu iubire si bunatate – ne spun adevarul despre noi insine. Aceste informatii ar putea fi punctul de pornire pentru schimbarile din viata noastra.

Doamne, ajuta-ma sa cladesc relatii care incurajeaza sinceritatea.

Da-mi prieteni care ma vor iubi suficient de mult cat sa-mi spuna adevarul.

Ajuta-ma sa acord atentie corectiilor.

Da-mi curajul sa ma vad clar.

Apara-ma de rusine si de dezgustul de mine insami.

Ajuta-ma sa raman deschisa catre corectiile care vor face schimbarea mea posibila.

Amin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website