Codependenta este o boala a sinelui pierdut. O boala care poate mima, se poate asocia sau chiar poate complica starile noastre emotionale, fizice, mentale si spirituale ale vietii  de zi cu zi.

Am devenit codependenti in momentul in care am „pasat” asupra celor din jurul nostru responsabilitatea pentru viata noastra si pentru fericirea noastra. Astfel, am inceput sa devenim foarte preocupati de ceilalti si ne-am neglijat propria noastra fiinta. Ne-am transformat conditia noastra umana intr-o suferinta continuua, o disfunctionalitate permanent alimentata de concentrarea asupra comportamentului si nevoilor celor din jurul nostru.

Cand ne concentram atat de mult asupra a ceea ce se afla in exteriorul nostru, ajungem sa pierdem legatura cu sinele nostru si cu tot ceea ce se afla in noi: credintele noastre, gandurile, sentimentele, deciziile, alegerile, experientele, dorintele, nevoile, senzatiile, intuitiile. Apar chiar si anumite dereglari fizice ale batailor inimii si frecventelor respiratorii.

Codependenta este de fapt cea mai comuna dependenta: dependenta de a privi in afara noastra. Credem ca ceva sau cineva din exteriorul nostru este raspunzator de fericirea noastra si de implinirea vietii noastre.  Putem da vina pe oameni, pe locuri, lucruri, comportamente sau experiente. Indiferent despre ce anume este vorba, noi ajungem sa ne neglijam propriul nostru univers interior, dand importanta numai la ceea ce se afla in exteriorul nostru.

Neglijarea sinelui nu este amuzanta de una singura. De aceea, trebuie sa ne procuram niste bonusuri. Acestea sunt de obicei fie niste sentimente foarte dureroase, fie stari de maxima bucurie. Ele nu sunt oricum veritabile, deoarece sunt proiectate asupra cuiva sau asupra a ceva si nu au legatura cu propriile noastre dorinte sau nevoi.

Remedierea acestei situatii pare simpla: sa gasim un echilibru intre atentia acordata propriei noastre fiinte si atentia acordata exteriorului. Dar, nu putem afla intr-un mod automat un asemenea echilibru, mai ales intr-o lume in care fiecare dintre noi este mai mult sau mai putin codependent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website