Codependentul accepta si continua relatia cu dependentul , crezand ca il poate face pe acesta sa renunte la bautura. Isi concentreaza atat de mult atentia asupra alcoolicului, incat isi pierde controlul asupra propriei sale vieti; in acelasi timp, alcoolicul este plin de resentimente fata de incercarile celuilalt de a-i controla viata. In relatia lor, nu exista respect reciproc si sustinere reciproca.

O radacina a codependentei provine din tipare comportamentale rezultate din relatii nesanatoase: a avea grija de nevoile unei alte persoane, sau de nevoile sale imaginare, pana in momentul in care nu mai esti in stare sa ai grija de propriile tale nevoi.

Adesea, codependentii actioneaza ca niste „purtatori de grija” , facand pentru alte persoane lucruri pe care acestea nu le pot face singure. In alte situatii, codependentii actioneaza ca niste „salvatori”, incercand sa salveze pe cineva de consecintele propriului comportament.

Valoarea si respectul pe care fiecare persoana le simte fata de sine insusi, se numeste respect de sine. Majoritatea codependentilor au un respect de sine scazut. Ei trebuie sa multumeasca, sa aiba grija si sa rezolve problemele altor persoane, pentru ca sa aiba o parere buna despre ei insisi.

Membrii familiei unui alcoolic trebuie sa invete sa faca fata dependentei lui/ei de alcool. Asta poate insemna fabricarea de scuze sau de minciuni despre consumul de alcool al alcoolicului, pentru a pastra imaginea unei familii normale. Poate insemna si faptul ca membrii familiei isi pun deoparte propriile sentimente si pun pret pe satisfacerea cerintelor alcoolicului.

Membrii familiei unui alcoolic devin adesea codependenti. Ei dezvolta o dependenta emotionala fata de alcoolic  care, in schimb, are o dependenta chimica fata de alcool.

Codependentii se concetreaza asupra celorlalti in asa masura incat isi ignora propriile sentimente si nevoi. Exista diferente intre instinctul sanatos de a ajuta pe cineva in nevoie si instinctul codependentului de a controla acea persoana si de a prelua din responsabilitatile sale. Nu putem fi responsabili decat pentru noi insine si trebuie sa-i ajutam pe ceilalti sa-si asume responsabilitatea pentru propria persoana.

A dori sa-i multumesti pe ceilalti pana la punctul in care iti sacrifici propria fericire si le perimiti celorlati sa profite de tine, este semn de comportament codependent. Sa ai astfel de sentimente nu este gresit, dar prezinta un semnal de alarma ca esti pe cale sa-ti pierzi controlul asupra propriei tale vieti. Daca nu te simti increzator si detinand controlul, este dificil sa te bucuri de viata. Codependenta distruge respectul de sine prin reintarirea gandurilor negative despre sine. Iar o stima de sine scazuta te impiedica sa-ti atingi telurile si deplinul potential.

Dar, parca recunoastem toate aceste lucruri, nu-i asa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website