Cineva a afirmat in cadrul ultimei intalniri a grupului: „Tot eu trebuie sa ma schimb?”

Vin la grup oameni in cautarea unei solutii rapide si eficiente de determinare a partenerului sa se lase de baut. A unei retete pe baza careia il va putea schimba pe partenerul alcoolic. Sau pe parintele alcoolic. Sau pe copilul alcoolic. Poate ca si tu ai ajuns pe blogul meu cautand acelasi lucru: cum il pot EU face pe EL/EA sa renunte la alcool?

Dupa 2-3 sedinte, multi dintre cei care vin ajung sa inteleaga ca grupul are rostul de a ne indruma in schimbarea noastra, nu a celui care are probleme, si renunta sa mai vina. Multi dintre cei care au venit de 2-3 ori pe blog, au renuntat sa se mai intoarca pentru ca nu au gasit reteta miraculoasa prin care il pot schimba pe celalalt.

Dar, in primul rand, noi suntem cei care avem nevoie de schimbare. Pentru ca avem in noi lucruri nepotrivite, nesanatoase, care au nevoie de indreptare si de vindecare.Si prin ele, intretinem toata situatia disperata de acasa si din noi insine.

Nu ii putem schimba pe cei din jurul nostru, dar putem face acest lucru cu noi insine.

Ceva, candva, undeva ni s-a intamplat. Ceva ce a rupt in noi constienta de sine. Ceva ce a deformat oglinda in care ne privim.

Nu stiu daca acum mai exista asa ceva, dar in copilaria mea am vazut la balciuri oglinzi care te fac mai mic sau mai mare sau mai slab sau mai gras sau … Ceva a deformat oglinda noastra. Ceva a deformat imaginea pe care o avem despre noi insine si perceptia asupra lumii in care traim.

„Tot eu trebuie sa ma schimb?” Da, tot eu. Este ceva ce fac pentru mine insumi. Un serviciu pe care mi-l fac mie, nimanui altcuiva. Pentru ca orice am face, oriunde ne-am duce, pe oricine am intalni, ne caram strambatatea si boala dupa noi. Putem iesi dintr-un mariaj cu un alcoolic, incercand sa ne cautam implinirea in alta parte. Dar, nu se va schimba nimic, pentru ca bubele noastre le ducem cu noi. Alcoolicul poate deveni abstinent, dar lucrurile devin chiar mai insuportabile dupa aceea, pentru ca bubele noastre au ramas inca prezente in viata noastra.

„Tot eu trebuie sa ma schimb?” Da, tot eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website