Intr-unul din materialele despre codependenta, am gasit urmatoarele explicatii:

„Codependenta poate fi definita ca un set de comportamente maladaptative, compulsive, invatate de membrii familiei pentru a supravietui intr-un mediu in care exista multa durere emotionala si stres. In familiile în care un membru abuzeaza de alcool este absolut normal ca ei sa se ingrijoreze, sa fie afectati de acest consum. Este un proces reactionar, adica membrii familiei actioneaza ca rezultat al consumului de alcool si al problemelor cauzate de acesta.

Un codependent este o persoana preocupata de controlul propriilor comportamente si a celorlalti si care isi ignora propriile nevoi, ca urmare a contactului direct sau indirect cu un alcoolic (alcoolicul originar poate fi chiar un bunic sau chiar stra-bunic).

Cateva dintre tulburarile codependentei sunt: perfectionismul, dependenta de munca, vorbirea compulsiva, mancatul compulsiv, minciuna compulsiva, relatii dependente. Alte tulburari pot fi legate de achizitia de status, prestigiu, achizitii materiale, putere si control, astfel incat comportamentele lor dauneaza interactiunilor sociale cu membrii familiei, colegii de munca, prietenii.

Caracteristicile codependentilor sunt:

  • Stima de sine scazuta, autocritica cruda, nevoia de aprobare din exterior – codependentii pot fi dependenti de relatii. Ei simt ca nu au valoare proprie, si ca sunt valorosi doar în relatie cu altii.
  • Dificultati in dezvoltarea unei relatii sanatoase,in special pentru partenerii care gasesc siguranta doar în acest tip de relatie.
  • Lipsa limitelor – codependentii nu se pot vedea ca persoane diferite, cu idei si emotii separate. Sunt atat de extremi încat preiau emotiile altor oameni, cum ar fi furia, casi cum ar fi a lor, fara sa isi dea seama ce se intampla. Nu stiu unde este limita intre ei si altii.
  • Manevrarea impresiilor – codependentii cred ca pot controla impresiile altora fata de ei. Incearca sa se prezinte tot timpul ca persoane bune, si sunt preocupati de ce zic altii despre ei.
  • Neincredere in perceptiile lor – ei nu cred ca au o impresie adecvata despre o situatie decat daca acestea au fost validate de cineva din exterior. Chiar daca ei insisi au idei si perceptii bune, au incredere in cei din jur mai degraba decat in ale lor personale.
  • Preocupati de ceilalti – datorita faptului ca codependentii sunt orientati spre exterior, ajung sa fie ingrijorati pentru altii (alcoolic sau nu), neglijandu-se pe sine.
  • Adictii – de multe ori, codependentii  pot dezvolta o dependenta chimica, sau sa devina dependenti de munca, putere, mancare. Aceste dependente sunt foarte periculoase si trebuie recunoscute si tratate cat de repede posibil.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website